D66

Algemeen overleg over Voor- en naschoolse opvang Motie Van Aartsen/Bos

13 juni 2006, door Fatma Koser Kaya

Voorzitter, Kinderopvang op school een uitstekend plan. Dit is altijd de lijn van D66 geweest mede in het licht van het feit dat we in iedere buurt een brede school willen, waar kinderen samen kunnen leren, spelen, sporten en culturele bagage mee krijgen. Dit kan alleen als de kwaliteit is gewaarborgd, er een adequate financiering komt en de toerusting van de gebouwen niets te wensen over laat. Zolang niet aan deze voorwaarden wordt voldaan zullen niet meer vrouwen gaan werken en zal de economie niet groeien. Om dat te bedenken heb ik geen onderzoek nodig.

We zijn nu een aantal maanden verder, maar een visie op een meerjarige implementatie van verregaande samenwerking tussen scholen en kinderopvangaanbieders, laat staan een visie van een geïntegreerde aanpak van voor- tussen- en naschoolse opvang, kan je bijna niet spreken. De input van de ministers vallen in het niet bij hetgeen de branche zelf de afgelopen maanden voor elkaar heeft gebokst. Dat is dus een slechte beurt voor de ministers.

Cijfers van de MOgroep geven aan dat enorm veel kinderopvangondernemers de Motie Van Aartsen/Bos hebben aangegrepen om scholen te benaderen om afspraken te maken over buitenschoolse opvang. Er zijn al diverse nieuwe samenwerkingsafspraken gemaakt en er is een ledenplatform ingesteld dat best practices uitwisselt. Verder hebben de brancheorganisaties de krachten gebundeld in de Stichting Promotie Kinderopvang die zich inzet voor de ontwikkeling van een positief imago van de kinderopvang en wordt er hard gewerkt aan een campagne om een cultuurverandering mbt de kijk op kinderopvang te realiseren. Hiervoor heeft de branche inmiddels bijna 2,5 miljoen aan fondsen geworven. Dat is ambitie.

Daartegenover stelt minister De Geus slechts een bedrag 25.000, voor de campagne die bijdraagt aan het slechten van de drempels richting de arbeidsmarkt, voor 2006 en 2007, terwijl daarvoor een bedrag van 500.000 Euro nodig is. Nou is het bedrag van 500.000 euro misschien niet helemaal te objectiveren, maar een bedrag van 25.000 euro steekt wel erg schril af bij dit bedrag. Zeker, als de ministers zelf ook van mening zijn dat de kinderopvang geen positief imago heeft. Is de boodschap van de minister: zoek het maar uit? Graag een reactie hierop. Ik kan de ministers nu al melden dat ik niet blij word van hun ambitieniveau.

Ik zal ook een paar concrete punten noemen die ik in het stappenplan onvoldoende uitgewerkt vind.

Ondanks dat er een motie van mij is aangenomen waarin de regering wordt verzocht zorg te dragen voor zowel de kwaliteit van de leidinggevenden, als die van de gebouwen, zie ik daar weinig van terug in het stappenplan. In het stappenplan wordt slechts aangegeven dat wordt aangesloten bij de wet kinderopvang, dus er gelden dezelfde kwaliteitseisen. Met die kwaliteitseisen zal de vraag naar voor- tussen en naschoolse opvang niet groter worden. En dat is nou cruciaal voor ouders.

Ik mis ook een gedegen financiële onderbouwing van het geheel. Voorzitter, aan kwaliteit hangt een prijskaartje. In mijn hierboven al aangehaalde motie vraag ik om een goede toerusting van gebouwen, maar ook de nieuwe of bestaande samenwerkingsinitiatieven, volumegroei en de taakuitbreiding van schooldirecties kosten geld. Ik wil helder hebben wat er financieel geregeld is. Zonder een financiële tegemoetkoming is een resultaatverplichting per 1 augustus 2007 niet realistisch. En daarmee zal de kwaliteit geweld worden aangedaan. En nogmaals dat is toch essentieel voor de voor- tussen en naschoolse opvang. Het doel om meer ouders en dan met name vrouwen deel te laten nemen op de arbeidsmarkt zal dan niet gehaald worden.

Verder zet ik vraagtekens bij de voorgenomen verlaging van het maximum te vergoeden uurtarief voor buitenschoolse opvang. Ik wil de minister vragen hoe hij dit vindt rijmen met de doelstelling van de motie Van Aartsen/Bos de arbeidsparticipatie van ouders te vergroten. Want dit lijkt mij nou niet bepaald een stimulans. Hoe wil de minister dan bewerkstelligen dat de arbeidsparticipatie wordt vergroot.

Voorzitter, een gedegen onderzoek ontbreekt naar de beschikbare en de benodigde capaciteit van de buitenschoolse opvang. De Werkgroep Onderwijs en Kinderopvang heeft ideeën uitgewerkt om dit onderzoek vorm te geven. Met gebruikmaking van de reeds ontwikkelde monitoren en modellen kan een dergelijk plan voor maximaal 500.000 worden uitgevoerd. Ik wil van de minister horen of hij hiervoor voelt, en zo nee waarom niet.

Tenslotte voorzitter, beloon degene die per januari 2007 willen opstarten met een aanmoedigingspremie, zodat anderen die er nog niet klaar voor zijn zien dat het kan en wat er daar precies voor nodig is. Met zon aanmoedigingspremie kan de kwaliteit worden gewaarborgd.

14-6-2006 14:43