GroenLinks

Iraanse regering slaat weer vrouwendemonstratie uiteen

14 juni 2006

Politie en veiligheidsdiensten in Iran hebben deze week opnieuw een vreedzame demonstratie van vrouwen uiteen geslagen. GroenLinks vindt het stuitend dat dit voor de tweede keer in korte tijd gebeurt en heeft minister Bot opnieuw opgeroepen hiertegen te protesteren bij Iran.

De vrouwen protesteerden tegen Iraanse wetten die discriminerend zijn voor vrouwen. Velen van hen werden geslagen en verwond door de politie. Ten minste zeventig demonstranten werden opgepakt. Onder hen bekende activisten, journalisten en studentenleiders. Huizen van een aantal activisten werden binnengevallen en overhoop gehaald.In maart, uitgerekend op Internationale Vrouwendag, gebeurde precies hetzelfde. Ook toen was er geen enkele aanleiding voor het brute optreden van politiek en veiligheidsdiensten. In antwoord op kamervragen van GroenLinks beloofde minister Bot van Buitenlandse Zaken om dit aan de orde te stellen in de Mensenrechtenraad van de VN.

GroenLinks heeft het gewelddadige optreden van deze week weer aangekaart bij minister Bot, tijdens een debat over de EU top van volgende week. Bot toonde zich verontwaardigd over de zich herhalende gebeurtenissen en zei toe dat hij Iran hierop zal blijven aanspreken, zomogelijk via de Europese Unie.

Farah Karimi