Partij van de Arbeid


PvdA Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800


Den Haag, 14 juni 2006


PvdA-initiatief kinderopvang krijgt steun Raad van State


PvdA Tweede-Kamerlid Mariëtte Hamer is blij met de steun van de Raad van State voor de financieringssystematiek in haar initiatiefwetsvoorstel Basisvoorziening Kinderopvang en Ontwikkelingsstimulering. In het initiatiefwetsvoorstel wordt de vrijwillige bijdrage van werkgevers voor de tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang afgeschaft en overgenomen door de overheid. Kinderopvang wordt zo een echte basisvoorziening.


In de huidige wet worden twee werkgevers van ouders geacht samen eenderde deel van de kosten voor kinderopvang betalen. Hoewel ze hier feitelijk recht op hebben, krijgt meer dan de helft van de huishoudens echter niet de volledige werkgeversbijdrage voor de kinderopvang. De door de PvdA voorgestelde overname door de overheid biedt de ouders zekerheid. 'Kinderopvang wordt op deze manier voor iedereen toegankelijk en beter betaalbaar. Hiermee volgen we het beleid van de ons omringende landen waar ook geen kinderopvangbijdrage van werkgevers wordt verlangd', aldus Hamer.


Minister de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deed gisteravond een ander voorstel. Hij wil juist alle werkgevers verplichten tot een bijdrage. Hamer: 'Daarmee stijgen de lasten voor werkgevers en dat zal niet bijdragen aan een betere economie en een positiever beeld over de kinderopvang. Van het voorstel van De Geus profiteert maar een klein deel van de gebruikers. De PvdA wil een systeem waarin de kinderopvang breed toegankelijk is en waarbij het voor beide partners loont om te werken.'


Meer inlichtingen bij Mariëtte Hamer 06 - 18 30 59 46


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl