FNV

Hulp aan huis moet dokken

De nieuwe regeling voor de hulp aan huis kent geen vrijstelling van belasting en premie voor de werkster zelf. De FNV is teleurgesteld, zo meldt FNV e-Magazine van 14 juni 2006.

"Het kabinet wil weer voor een dubbeltje op de eerste rang", concludeert FNV's vice-voorzitter Ton Heerts na lezing van de nieuwe kabinetsvoorstel voor diensten aan huis.

Hondenuitlater

De tuinman, de werkster, de hondenuitlater, ze mogen maximaal drie dagen per week bij een particulier aan de slag zonder dat die particulier premies en loonbelasting moet afdragen.

Klinkt fijn, maar wie betaalt dan de sociale premies van de dienstmeiden en -jongens? Dat mogen ze zelf doen. Want degene die de diensten verricht, is wel inkomstenbelastingplichtig. De regeling is vooral bedoeld om het de opdrachtgevers gemakkelijk te maken. Ze hebben daardoor geen administratieve rompslomp.

"Het kabinet wil werkgevers fiscaal niet stimuleren zodat de premies voor de werknemers aan de onderkant betaalbaar blijven", zegt Heerts.

Geen premie

De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) heeft geadviseerd `witte werksters' over de eerste vijfhonderd euro geen premies te laten betalen en toch te verzekeren. Daar rept het kabinet in zijn voorstel helemaal niet over.

"Dan denk ik: mooie woorden, maar geen duiten, terwijl het overheidstekort afneemt. Er hoeven al tienduizenden mensen minder een beroep te doen op de sociale verzekeringen, maar voor de mensen aan de onderkant wordt niks geregeld. Het begint erop te lijken dat het kabinet denkt: als je mensen weinig geeft, komen ze toch wel in de reguliere arbeid. En dan is het kabinet van het probleem af."

Lees het complete FNV e-Magazine van 14 juni 2006