Gemeente Deventer

Week 24, 14 juni 2006

deventer genomineerd voor beste milieucommunicatie

De gemeente Deventer is met haar milieuatlas genomineerd voor de Aarhus trofee. Deze prijs staat voor het beste en meest inspirerende initiatief om te communiceren met inwoners over het milieu en gezondheidseffecten in de buurt. Andere genomineerden zijn Nijmegen, Noordenveld, Goeree Overflakkee en de provincie Gelderland. De uitreiking van de trofee is op donderdag 29 juni tijdens het symposium Aarhus at risk. Organisatoren zijn de stichting Natuur en Milieu en provinciale milieufederaties.

De Milieuatlas maakt deel uit van het milieubeleidsplan gemeente Deventer 2003-2008.In de atlas worden milieuthemaâs ruimtelijk weergegeven. Dit ter ondersteuning van (integrale) beleidsvorming, interne en externe communicatie en milieumonitoring. Door het ruimtelijk weergeven van milieuthemaâs kunnen deze van het begin af aan bij ruimtelijke planprocessen worden meegenomen.

âOmdat deze milieukaarten aangeven waar en in welke mate milieuthemaâs binnen Deventer spelen

komen deze themaâs voor burger en bestuur letterlijk in beeld!â, vertelt milieuwethouder Gerrit Berkelder met enige trots.

Project Aarhus at Risk

Sinds 2005 zijn overheden verplicht milieu-informatie actief aan burgers beschikbaar te stellen. Dit is vastgelegd in het 'Verdrag van Aarhus'. Door deze informatie worden mensen zich bewuster van de gezondheidsrisico s die uit milieuvervuiling voort kunnen komen en zal er meer begrip zijn voor maatregelen. Maar het zal burgers ook in staat stellen de milieusituatie in hun omgeving aan de kaak te stellen en op de juiste plek te beïnvloeden.

Om verbeteringen in de informatievoorzieningen te stimuleren zijn de milieufederaties van Limburg, Zuid-Holland, Utrecht en Overijssel samen met Natuur en Milieu het project 'Aarhus at risk' gestart. In dit project wordt getoetst hoe het met de informatievoorziening is gesteld en waar het beter moet en kan. Ook gaat het project op zoek naar goede voorbeelden van hoe het kan of ideeën hoe het zou kunnen. Met al deze informatie gaan de milieufederaties en Natuur en Milieu de boer op om overheden en andere betrokkenen bij het verdrag van Aarhus te prikkelen tot een betere invulling.

Meer weten
Wilt u meer weten over de milieuatlas kijk dan op www.deventer.nl (Deventer/Stadhuis/Plannen/ Milieu/Milieubeleid/Milieuatlas). De uitreiking van de Aarhustrofee is op 29 juni van 13 tot 17.30 uur in Stadskasteel de Oudaen te Utrecht. Wilt u meer weten over het project Aarhus at Risk, kijk dan op www.aarhus.nl.

Publicatiedatum: 14-6-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 14 juni 2006