Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht Wereld Natuur Fonds
14 juni 2006

Eeerste foto ooit van zeer zeldzame neushoorn op borneo

Met behulp van een 'camera-val' is er in de provincie Sabah voor het eerst een foto gemaakt van een neushoorn in het wild op Borneo. De gefotografeerde neushoorn behoort tot een groep die volgens experts niet groter is dan 13 dieren. In andere delen van Sabah leven verspreid en geïsoleerd van elkaar nog hooguit een handvol van deze neushoorns. In andere delen van Borneo is al bijna 20 jaar geen neushoorn meer gezien. Kortom, op deze groep na is de neushoorn op Borneo vrijwel uitgestorven. De neushoorns die nog op Borneo leven zijn een ondersoort van de eveneens uiterst zeldzame Sumatraanse neushoorn (wereldwijd niet meer dan 300 dieren).

Tijdens een veldonderzoek waarbij ruim 100 mensen betrokken waren is vorig jaar onder andere door sporenonderzoek vastgesteld dat deze groep van 13 neushoorns nog leeft in de resterende dichte oerwouden van Sabah. Natuurbeschermers hopen dat de groep neushoorns levensvatbaar is en zich verder zal kunnen uitbreiden als ze beschermd worden tegen stropers. Stroperij is de belangrijkste bedreiging waar de neushoorns mee kampen. Eind 2005 werd daarom een full-time team geformeerd om het leefgebied van de neushoorns en de dieren zelf te monitoren en om stropers op afstand te houden. Samen met de autoriteiten van de Maleisische provincie Sabah werden de camera-vallen in februari van dit jaar geplaatst. Ze fotograferen door middel van infra-rood sensoren elk dier wat voorbij komt lopen.

Deze foto is een bemoedigend signaal voor allen die zich inzetten voor de bescherming van de neushoorns in Sabah" zegt Mahedi Andau, directeur van het Sabah Wildlife Department. "We weten niet precies hoeveel neushoorns Borneo nog telt, maar wel dat het er nog maar heel, heel weinig zijn. Gezien de dichtheid van de bossen waar deze dieren leven, is het vrij uitzonderlijk dat het gelukt is om er een te fotograferen binnen een paar maanden na plaatsing van de camera's."

"Neushoorns zijn bijzonder verlegen en worden maar zelden gespot in het wild" aldus Raymond Alfred van het Wereld Natuur Fonds. "Door deze foto kunnen we vaststellen dat dit een volwassen en gezond dier is, ook dankzij de aanwezigheid van volop kwalitatief goed voedsel in deze bossen. Wij hopen dat we de komende maanden meer foto's kunnen maken van andere neushoorns om zo stukje bij beetje meer te weten te komen over deze kleine, kwetsbare populatie."

Belangrijkste bedreigingen voor de neushoorns zijn stroperij - niet alleen zijn hoorn, maar vrijwel al zijn lichaamsdelen zijn van grote waarde op de zwarte markt - en verlies van leefgebied door houtkap en het omzetten van bossen in plantages.

Het dichte oerwoud waar deze neushoorns in Sabah leven behoort tot het zogenaamde 'Hart van Borneo'. Dit gebied omvat nog uitgestrekte oerwouden en een enorme soortenrijkdom, die maar op enkele plakken ter wereld wordt geëvenaard. Het Wereld Natuur Fonds probeert samen met de drie landen die Borneo delen (Maleisië, Indonesië en Brunei) de unieke en nog grotendeels ongerepte natuur in dit gebied goed te beschermen. Het Hart van Borneo omhelst 220.000 vierkante kilometer.

////////////////////
Op aanvraag beschikbaar:


- De neushoorn-foto gemaakt door een camera-val. Als bijlage aan deze mail toegevoegd in lage resolutie, ook in hoge resolutie beschikbaar.
- Foto van de plaatsing van een camera-val

- Beeldmateriaal van Borneo



Wereld Natuur Fonds Nederland