Persbericht

Wijndomein De Kleine Schorre geopend

Zeeuwse wijn smaakt goed

Woensdag 14 juni 2006

Moet het veelgehoorde oordeel over slechte smaak van Nederlandse wijn worden bijgesteld? De wijnkenners moeten nog komen proeven. Feit is dat de eerste commerciële oogst die vandaag van het vat is gekomen, in elk geval groot is voor Nederlandse begrippen: zo'n 15.000 flessen. Volgens de wijnmakers zelf, van Wijnhoeve De Kleine Schorre in het Zeeuwse Dreischor, is de wijn bovendien van goede kwaliteit.

De één-na-grootste wijnhoeve van Nederland (zes hectare aanplant) verwacht een bredere waardering voor de smaak. Er is veel aan gedaan om een hoog kwaliteitsniveau te bereiken. De wijn wordt professioneel gemaakt. De wijnstokken zijn afkomstig van het eeuwenoude wijndomein Cep d'Or in Luxemburg. De druivensoorten - auxerrois, pinot gris en pinot blanc - worden elders in Nederland weinig gebruikt. De wijn die ermee kan worden gemaakt, smaakt echter doorgaans beter dan van andere in Nederland gebruikelijke druivensoorten.

Het wijndomein De Kleine Schorre is vandaag geopend door Bart Jan Constandse, voorzitter van LTO Nederland. Het wijndomein bestaat uit de uit 1735 daterende grote boerenschuur op het erf van het boerenbedrijf. Achterin de zwartgeteerde schuur bevindt zich een moderne wijnmakerij met onder meer persen, vaten en bottellijn. En aan de voorkant is een sfeervol proeflokaal.

De eerste aanplant vond plaats in 2001. Er staan nu ca. 20.000 wijnstokken, dit jaar - en in de opbouwfase - goed voor zo'n 15.000 flessen. Over 2 - 3 jaar zal de totale productie uitkomen tussen de 40.000 en 50.000 flessen.

De druivensoorten zijn geselecteerd om optimaal te combineren met de Zeeuwse Zilte Zaligheden als oesters, mosselen, Oosterscheldekreeft, vis, lamsoor, zeekraal.

Wijnboer Krijn-Jan van de Velde maakt de wijn volgens de Méthode Fytosanitaire Raisonnee. Het vinificatieproces wordt verricht door directeur Frits Scheurleer en zoon van de boer Johan van de Velde in nauwe samenwerking met Jean Marie Vesque van wijndomein Cep d 'Or.

Wijnhoeve De Kleine Schorre ligt in Dreischor, onderdeel van gemeente Schouwen-D®uiveland aan de Zuidddijk 4. De wijn is te koop bij de Wijnhoeve en de boerderijwinkel in Dreischor, met prijzen van 7 tot 9 euro per fles. Bezoek aan de proeverij in de net gerestaureerde grote boerenschuur uit 1735 is mogelijk voor groepen vanaf 15 personen. Meer informatie: www.dekleineschorre.nl of tel. 06 50284157.

Voor meer informatie

Van Dantzig & Lichtenveldt, Joost Hamelynck, 010 2720707, vdl@vdlpr.com.