Ingezonden persbericht


Merendeel van Microsoft-software op Nederlandse veilingsites illegaal

Klanten dupe van malafide aanbieders op o.a. Marktplaats.nl en Speurders.nl

Schiphol-Rijk, 14 juni 2006 - Het merendeel van de Microsoft-software die wordt verkocht via de Nederlandse veilingsites is illegaal, zo blijkt uit een onderzoek van Microsoft. Het grootste deel wordt aangeboden via Marktplaats.nl, op afstand gevolgd door Speurders.nl. Voor de meestal nietsvermoedende koper is niet alleen de aanschaf, maar ook het gebruik van deze software zeer riskant. Bovendien leiden deze praktijken tot grote verliezen voor Microsoft en zijn partners: naar schatting loopt de onderneming alleen al in Nederland per jaar 3 tot 4 miljoen euro aan omzet mis. Microsoft is daarom gestart met een grootschalige actie om de verkoop van illegale software via veilingsites te reduceren en klanten voor te lichten over de risico's. Bovendien wil het bedrijf hiermee bereiken dat veilingsites zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor producten die via hun website worden verkocht.

Het gebruik van illegale software brengt voor gebruikers grote gevaren met zich mee. Vaak zijn de producten van veel mindere kwaliteit en daardoor niet stabiel, betrouwbaar en virusvrij. In veel gevallen is de software helemaal niet te activeren. Wie via veilingsites koopt, loopt bovendien het risico dat de software, ook als deze is betaald, helemaal niet wordt geleverd. Daar komt nog bij dat het gebruik van illegale software bij wet verboden en dus strafbaar is. Gebruikers kunnen in geval van vragen of problemen ook geen beroep doen op technische ondersteuning door Microsoft en niet profiteren van de voordelen die legale gebruikers wordt geboden.

Dat een groot deel van de illegale software in Nederland via veilingsites wordt verkocht, kwam onder andere naar voren uit het Windows Genuine Advantage (WGA) -programma. In het kader van dit programma zijn vanaf juli 2005 t/m mei 2006 in Nederland zo'n 4,4 miljoen exemplaren van Windows XP op echtheid gecontroleerd. Een relatief groot aantal van de Nederlandse Windows XP-gebruikers die er via de WGA-validatie achterkwamen dat zij over een illegale versie beschikten, gaven aan dat zij hun product via een veilingsite hadden aangeschaft.

Om de verkoop van illegale software langs deze weg een halt toe te roepen en gebruikers te wijzen op de risico's, is Microsoft een actie gestart die specifiek op veilingsites is gericht. De actie omvat: * het in kaart brengen van malafide aanbieders op veilingsites; * juridische stappen als er een vermoeden bestaat dat de aangeboden software illegaal is; * het waarschuwen van klanten en het verstrekken van informatie over hoe zij illegale aanbieders én illegale software kunnen herkennen; * overleg met veilingsites over een gezamenlijke aanpak van het probleem.

Testbestellingen
Bij het in kaart brengen van het illegale-softwareaanbod op veilingsites vond Microsoft binnen een periode van twee weken maar liefst 615 aanbiedingen van Microsoft-producten, afkomstig van ongeveer 300 unieke aanbieders. Vele daarvan bleken onder diverse aliassen te opereren en uiteenlopende adressen te gebruiken om klanten te misleiden. 30 van deze aanbieders bleken samen goed voor zo'n 40% van het totale aanbod. Tot de aangeboden producten behoren met name Microsoft Windows en Office en zelfs producten die nog niet op de markt zijn, zoals Windows Vista en Microsoft Office 2007. Het grootste aantal advertenties voor software (ruim 60%) trof Microsoft aan op Marktplaats.nl, 20% stond op Speurders.nl, bijna 10% op Ebay.nl en circa 6% op 2dehands.nl. De overige werden gevonden op Ricardo.nl (recentelijk overgenomen, waarbij de naam is gewijzigd in Marktnet.nl), SnuffelCorner.nl en SnuffelSnel.nl.

Om aanbieders van illegale software te ontmaskeren, heeft Microsoft steekproefsgewijs een groot aantal testbestellingen geplaatst. Op dit moment heeft Microsoft 115 pogingen tot aankoop via veilingsites gedaan. In 50 gevallen is er geen reactie gekomen of is het niet tot een transactie gekomen. In 65 gevallen heeft Microsoft een bestelling geplaatst en betaald. Daarvan zijn er 53 binnengekomen. In bijna 20% van de gevallen werd dus letterlijk voor niets betaald. Van de 53 geleverde producten waren er slechts 15, oftewel 28%, originele, complete Microsoft-producten. Echter, voor 11 daarvan zouden eindgebruikers alsnog geen gebruiksrecht hebben gekregen, omdat het onder andere speciale studentenversies en losse OEM-software betrof.

Invallen
Naar aanleiding van dit onderzoek heeft Microsoft op diverse manieren actie ondernomen en onder andere reeds bij enkele aanbieders van illegale software - met toestemming van de rechter en in aanwezigheid van de politie - invallen gedaan. Een daarvan bleek een uitkeringsgerechtigde, die rond de 500 illegale versies per maand verkocht en daarmee binnen een periode van vijf maanden een winst had gemaakt van 55.000 Euro. Een andere aanbieder bleek net ontslagen uit de gevangenis, had elektronische detentie en verkocht ongeveer 200 kopieën per maand.

Eind april heeft Microsoft een inval gedaan bij een aanbieder van illegale software, die opereerde vanuit een officieel geregistreerd bedrijf. Het bedrijf had binnen één maand maar liefst 200 in China geproduceerde vervalsingen van zeer hoge kwaliteit weten te verkopen, voor een prijs die maar een fractie lager lag dan de officiële verkoopprijs. Naast deze grootschalige aanbieders trof Microsoft onder andere ook een aanbieder aan van slechts 14 jaar oud, die thuis software kopieerde en deze via veilingsites te koop aanbood. Vanwege zijn leeftijd zijn acties tegen deze aanbieder beperkt gebleven tot een brief aan de ouders.

Samen hadden deze aanbieders binnen een half jaar een klantenkring van ruim 5.000 klanten opgebouwd, bestaande uit zowel particulieren als bedrijven. Per dag plaatsten zij gemiddeld 40 nieuwe advertenties voor illegale Microsoft-producten. De komende maanden zullen meer acties gericht op aanbieders van illegale Microsoft-software op veilingsites volgen.

Prijs goede graadmeter
De hierboven genoemde aanpak blijkt zeer effectief, maar aspirant kopers kunnen zelf ook veel doen om misleiding te voorkomen. Zo is de prijs in de meeste gevallen een goede graadmeter om te bepalen of een product legaal of illegaal is: als de prijs te mooi is om waar te zijn of als er sprake is van onwaarschijnlijke aanbiedingen, dan is de kans groot dat er iets niet in de haak is. Maar het is ook van groot belang dat men, alvorens iets te kopen, controleert of de volledige adres- en telefoongegevens van een bedrijf beschikbaar zijn en wat de voorwaarden voor retouren, service en garantie zijn.

Meer informatie, praktijkverhalen, tips en advies over fraude en oplichting op Internet is te vinden op de websites www.internet-fraude.nl, www.internetoplichting.nl en www.kopersbelangen.nl. Om deze websites in staat te stellen de informatievoorziening nog verder te verbeteren en zo bij te dragen aan het terugdringen van fraude en oplichting via Internet, zal Microsoft ieder een financiële bijdrage schenken van Euro 3.000. Daarnaast heeft Microsoft een eigen website ontwikkeld waar klanten uitgebreide informatie kunnen vinden over hoe zij illegale software kunnen herkennen en welke acties zij kunnen nemen als zij illegale software aantreffen. Deze website is te vinden op www.microsoft.nl/howtotell.

Overleg met veilingsites
Met de veilingsite Ebay heeft Microsoft inmiddels een zogenaamde 'Vero-overeenkomst' gesloten. Dit houdt in dat Microsoft deze veilingsite kan verzoeken advertenties voor software, waarvan het vermoeden bestaat dat het illegale software betreft, van hun site te verwijderen. Gezien de grote omvang van het probleem, blijkt het echter vrijwel onmogelijk om langs deze weg tot bevredigende resultaten te komen. Door middel van overleg wil Microsoft veilingsites daarom oproepen en stimuleren ook zelf actie te ondernemen.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.