Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Deventer schaakderby tussen Oppositie en Pallas

Zondagmiddag 18 juni zal er een enigzins beladen schaakmatch plaatsvinden tussen de Deventer schaakverenigingen De Oppositie en Pallas. Het eerste team van De Oppositie zal het daarbij opnemen tegen een jeugdig Pallasteam dat het afgelopen seizoen verraste door in haar klasse kampioen te worden en daarmee Pallas 1 voorbij te streven.

Omdat beide verenigingen uitkomen in een verschillende regionale bond, en elkaar daardoor niet treffen in de reguliere competitie, leek het beide clubs een goed idee om door deze vriendschappelijke match uit te maken wie het sterkste team van Deventer heeft.

De Oppositie heeft zich enige jaren geleden afgesplitst van DSG Pallas en dat betekende een forse sportieve aderlating voor het aloude Pallas. De match krijgt hiermee dan ook een extra lading, waardoor de term derby zeker op haar plaats is. De strijd is tevens een treffen tussen twee regionale bonden, de Oostelijke Schaakbond (OSBO) waar Pallas in speelt, en de Schaakbond Overijssel (SBO) waar De Oppositie haar externe competitie speelt. Een aantal mensen meent dat de OSBO sterker is, en de wedstrijd wordt dan ook met argusogen gevolgd door schakers buiten Deventer.

Het Pallasteam is kampioen geworden in de tweede klasse OSBO, De Oppositie miste op een haar na promotie naar de KNSB-competitie in de promotieklasse SBO.

De wedstrijd begint om 13.00 uur en zal plaatsvinden in De Fermerie, Muggeplein 9 in Deventer. Bij mooi weer zal op het terras worden gespeeld.
Gorrit Smit

---