Gemeente Den Helder

14-06-2006 college stelt voorjaarsnota vast
In de Voorjaarsnota 2006 staat hoe het college van burgemeester en wethouders de komende jaren de ambities van Den Helder wil realiseren met het beschikbare budget. Zo maakt het college de keuze de komende jaren vooral te willen investeren in de werkgelegenheid, de stedelijke vernieuwing en het jeugdbeleid. Onderwerpen die ook in het coalitieprogramma bovenaan staan. De gemeenteraad bespreekt de nota op 29 juni en 12 juli.

Extra voor onder andere stedelijke vernieuwing
De komende jaren zijn er extra uitgaven voor vooral de stedelijke vernieuwing, waaraan ook de provincie en het rijk mee betalen. Verder wil het college vanaf 2007 extra geld reserveren voor het onderhoud van gemeentelijke gebouwen, waaronder scholen, voor de verbetering van de openbare ruimte en vanaf 2008 voor een nieuw zwembad. Deze extra uitgaven worden onder meer betaald door het verhogen van het parkeertarief met 0,50 per uur en door het verhogen van de forensenbelasting. Verder komt er geld vrij door de lagere kosten die het gevolg zijn van de reorganisatie van het gemeentelijke apparaat, een efficiëntere inkoop door de gemeente, efficiency kortingen bij organisaties voor welzijn, cultuur en sport en door het verlagen van een groot aantal gemeentelijke subsidies.

Maatschappelijke discussie
Daarnaast geeft het college in de voorjaarsnota aan een discussie te willen starten over het niveau van het aanbod maatschappelijke voorzieningen. Aanleiding hiervoor het veranderende beleid van de rijksoverheid, waarbij de burger steeds meer wordt aangesproken op de eigen verantwoordelijkheid. De rijksoverheids geeft aan welk maatschappelijk vangnet voor welke leeftijd beschikbaar is. Het college heeft de intentie deze normen helemaal of gedeeltelijk over te nemen. Wat dat concreet inhoudt, wil het college bespreken met inwoners, instellingen en welzijnsorganisaties. De uitkomst van deze maatschappelijke discussie wordt verwerkt in de begroting 2007, die eind 2006 door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

Regiegemeente
Het college gaat onderzoeken of en hoe de gemeentelijke organisatie efficiënter kan functioneren. Hierbij wordt vooral gekeken of het model van een zogeheten regiegemeente voor Den Helder geschikt is. Hiervoor wordt in beeld gebracht wat de kerntaken van de gemeente zijn en wordt nagegaan welke overige taken al dan niet geschikt zijn om uit te besteden.