Gemeente Hoorn


Startnotitie Trajectnota/MER Opwaardering Westfrisiaweg in te zien

Nieuwsbericht d.d.: 14 juni 2006

Tot en met vrijdag 21 juli ligt de Startnotitie Trajectnota/MER Opwaardering Westfrisiaweg van de provincie Noord-Holland ter inzage bij de balie Voorlichting in het stadhuis. De documenten zijn in te zien op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur en op donderdagavond van 17.00 tot 20.00 uur na telefonische afspraak (0229 252367).

De provincie wil samen met de gemeenten en andere partijen in de regio de Westfrisiaweg opwaarderen tot een hoogwaardige wegverbinding. Voor de nieuw aan te leggen wegverbinding tussen de Markerwaardweg en de Houtribdijk (het meest oostelijk deel van de Westfrisiaweg van Zwaagdijk-Oost tot Enkhuizen) bereidt de provincie Noord-Holland een herziening van het Streekplan Noord-Holland-Noord voor. Voor het deel tussen de A7 en de Markerwaardweg gaat het maatregelenpakket uit van verbreding van de weg van 2x1 naar 2x2 rijbanen en vervanging van gelijkvloerse door ongelijkvloerse kruisingen. Daarvoor moeten de bestemmingsplannen worden aangepast. Dat geldt ook voor de nieuwe verbinding tussen de N242 en N507 bij Heerhugowaard.

Om het milieubelang een volwaardige plaats in de besluitvorming over de opwaardering van de Westfrisiaweg te geven, heeft het college van Gedeputeerde Staten besloten om een MER-procedure voor het hele tracé te doorlopen. De MER-procedure is gericht op de herziening van het streekplan. Op basis van de resultaten van deze MER-procedure zullen ook de wijzigingen van de bestemmingsplannen van de betrokken gemeenten in procedure worden gebracht. Het bevoegde gezag in deze MER-procedure is het college van Gedeputeerde Staten. De provincie Noord-Holland is ook initiatiefnemer in het kader van deze MER-procedure.

Procedure
Voordat een herziening van het streekplan kan worden vastgesteld, moeten de effecten van de voorgenomen activiteiten in een Milieueffectrapport (MER) worden beschreven. De wettelijke MER-procedure start met de bekendmaking van de startnotitie. De startnotitie geeft een uiteenzetting van de probleem- en doelstelling, van de voorgenomen activiteiten en de mogelijke oplossingen. In de startnotitie is een globale aanduiding van de aard en gevolgen voor het milieu gegeven. Voordat het MER kan worden opgesteld, stellen Gedeputeerde Staten van Noord-Holland aan de hand van de inspraak en het advies van de Commissie voor de MER de richtlijnen vast waaraan de inhoud van het MER moet voldoen. Iedereen is welkom opmerkingen te maken ten behoeve van het opstellen van deze richtlijnen.

U kunt tot en met vrijdag 21 juli schriftelijk opmerkingen indienen over de startnotitie en over de inhoud van de op te stellen richtlijnen voor het MER. Uw reactie kunt u richten aan: Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, Directie Beleid/sector Verkeer en Vervoer, de heer G. Valster, postbus 3007, 2001 DA Haarlem.

Voor meer informatie over de inhoud van het project `opwaardering Westfrisiaweg' kunt u contact opnemen met de heer G. Valster van de sector Verkeer en Vervoer van de provincie Noord-Holland (023-5143542).

Informatiebijeenkomst
Wilt u meer weten over de startnotitie MER? Dan bent u dinsdag 11 juli en donderdag 13 juli 2006 van harte welkom op de informatiebijeenkomsten in de regio. De provincie en gemeenten lichten op deze avonden het initiatief toe en u bent in de gelegenheid om mondeling te reageren op de stukken en de toelichting. Informatie over de plaats en aanvangstijden treft u hier aan.
---