D66

Het Europees Parlement is verontrust over de toename van racistisch en homofoob geweld in Europa. Op initiatief van D66-Europarlementslid Sophie in ´t Veld debatteert het Europees Parlement met de Europese Commissie en de Raad over de recente racistische moordpartijen in Antwerpen en Parijs, de verregaande homofobe houding van de Poolse regering en de groeiende intolerantie en gewelddadigheid in de lidstaten van de Europese Unie.

Sophie in ´t Veld: " Het is barbaars dat er vandaag de dag op Europees grondgebied mensen worden doodgeslagen vanwege de kleur van hun huid of omdat ze op de "verkeerde" persoon vallen. De Europese Unie moet veel actiever optreden tegen intolerantie, racisme, xenofobie en homohaat. Deze zaken zijn geen "nationale, interne aangelegenheden". De Europese Commissie en de lidstaten verschuilen zich achter deze smoes. We zijn een gemeenschap van waarden, en moeten die dus ook actief verdedigen en uitdragen."

D66 pleit voor concrete maatregelen. De Raad moet na vijf jaar delibereren eindelijk besluiten om racisme, xenofobie en homofobie strafbaar te stellen. De huidige anti-discriminatiewetgeving moet worden aangevuld tot een algemeen verbod op discriminatie. Het Europese Handvest van de Grondrechten moet juridisch bindend worden. Daarnaast zou Europa sancties tegen de openlijk homofobe Poolse minister van Onderwijs serieus moeten overwegen en de Europese Unie zou bij de volgende top van de G8 moeten hameren op mensenrechten in Rusland.

In ´t Veld: "De Europese Commissie moet niet zo timide zijn, maar een strategie opzetten om de mensenrechten in Europa te verdedigen. Als hij net zo veel ambitie zou tonen op het gebied van de mensenrechten als op het gebied van de economie, zouden we een stuk verder zijn. We hebben een Commissie nodig die politiek leiderschap toont op dit punt. Dit lijkt mij een mooie kans voor Barroso en zijn Europese Commissie om zich op te werpen als Kampioen Mensenrechten en daarmee de meerwaarde van Europa aan te geven."

Morgen zal het Europees Parlement de resolutie aannemen.

14-6-2006 16:03