Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

14-6-2006

De Raad van State kan zich vinden in de 'systematiek en opzet' van het zogeheten Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Staatssecretaris Van Geel had de Raad van State om voorlichting gevraagd. De raad wijst er echter op dat de Europese afspraken voor schone lucht wel moeten worden gehaald en dat dat nu nog niet vast staat.

Staatssecretaris Van Geel noemt de voorlichting van de Raad van State een steun in de rug. ''Dat wij de normen moeten halen, spreekt natuurlijk voor zich. Wij zijn juist aan onderhandelen in Europa om haalbare afspraken te kunnen maken. Scherpe normen zijn goed, maar dan horen daar wel bronmaatregelen bij en daar is tijd voor nodig.'' Van Geel had de voorlichting aangevraagd op verzoek van gemeenten en provincies en de werkgeversorganisatie VNO/NCW.

Het wetsvoorstel Luchtkwaliteit, dat wacht op behandeling in de Tweede Kamer, zorgt ervoor dat de lucht in Nederland schoner wordt. Bouwplannen kunnen hierdoor doorgaan omdat de lucht schoner wordt. Kern van de wet is de zogeheten programma-aanpak, het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Het Rijk neemt een reeks aan maatregelen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Daarnaast geven ook andere overheden aan wat zij precies doen om de normen voor luchtkwaliteit zo snel mogelijk binnen te halen. Nieuwe projecten die de luchtkwaliteit plaatselijk verslechteren, kunnen daardoor toch doorgaan, omdat is aangegeven welk pakket aan maatregelen er tegenover staat om de verslechtering ruimschoots te compenseren.

Door de wet kan het overgrote merendeel van de projecten doorgaan zonder dat luchtkwaliteit het besluiten over of uitvoeren van dit project belemmert. Het gaat om projecten die de luchtkwaliteit niet of nauwelijks verslechteren (tot 3% extra uitstoot). Zo kan een woningbouwproject van tweeduizend woningen gewoon doorgaan. Er blijven nog zo'n driehonderd projecten over die de lucht wel verslechteren. Dan speelt luchtkwaliteit dus wel mee. In praktijk betekent dat dat er een pakket aan maatregelen tegenover moet staan waarvoor alle overheden zich maximaal zullen inzetten. Zo is geborgd dat gebieden waar de lucht schoon is, de lucht ook schoon blijft.