Provincie Utrecht

Uitvoering reconstructie Gelderse Vallei/Utrecht-Oost goed op gang

14-6-2006 -

De uitvoering van de reconstructie in de Gelderse Vallei/Utrecht-Oost komt goed op gang. De Stichting Vernieuwing Gelders Vallei (SVGV) heeft een pakket van 9 mln. euro met subsidieverzoeken aan de Utrechtse gedeputeerde Lokker overhandigd. Hiermee komt het totaal aan ingediende projecten door de SVGV voor 2005 en 2006 op ruim 23 mln. euro.

Gedeputeerde Lokker is blij met de voortgang. "Voor mij is op dit moment één ding belangrijk: aan de inwoners van de vallei laten zien dat we in staat zijn de plannen ook daadwerkelijk uit te voeren."

De provincies Utrecht en Gelderland hebben in 2005 met de SVGV voor 2005 en 2006 afspraken gemaakt over de uitvoering van de reconstructie van het landelijk gebied in de Gelderse Vallei en Utrecht-Oost uit. Afspraken zijn gemaakt over de te realiseren doelen door de SVGV en de middelen die de provincies daarvoor beschikbaar stellen. Met de reconstructie willen rijk en provincies de ruimtelijke kwaliteit verbeteren voor landbouw, natuur, bos, landschap, recreatie, water, milieu en infrastructuur. Daarnaast moet de reconstructie ook het woon-, werk- en leefklimaat en de economische structuur verbeteren. De uitvoering van de reconstructie is voorzien in de periode 2004 tot en met 2015.

De stichting heeft nu een uitgebreid pakket aan projecten ingediend bij de provincie Utrecht. Met de reeds eerder in 2005 en 2006 ingediende projecten, komt het totaal aan ingediende projecten op ruim 23 mln. euro. De verwachting is dat in de loop van 2006 voor nog eens een bedrag van ruim 3 mln. euro aan projecten zal worden ingediend. Hiermee voldoet de SVGV ruimschoots aan de gemaakte afspraken met de provincie Utrecht over de uitvoering van de reconstructie.

Voorbeelden van de ingediende projecten zijn de aanleg van een fietspad langs de Grift, het aanpassen van de
rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Woudenberg, de bouw van een multifunctioneel centrum in Leusden, de realisatie van een trekveerpont over de Eemnesservaart en de aanleg van een zogenoemde groene entree in Amerongen.

De reconstructie is opgezet na de varkenspestuitbraak in 1997 om een oplossing te bieden voor de problemen in deze sector. Geleidelijk aan is de reconstructie echter uitgegroeid om de verschillende problemen op het platteland integraal aan te pakken.