FNV

FNV positief kritisch over banenplan PvdA

Maak werknemers tijdelijk de helft goedkoper en schep zo nieuwe banen. Dat PvdA-plan kan onder voorwaarden op instemming rekenen van de FNV, zo meldt FNV e-Magazine.

De PvdA wil honderdduizend 'investeringsbanen' creëren aan de onderkant van de arbeidsmarkt. De partij wil die investeringsbanen scheppen in sectoren waar werknemerstekort heerst zoals onderwijs, zorg en veiligheid, maar ook in de private sector.

'Investeringsbaan' is weer een andere naam voor de klassieke Melkertbaan. De PvdA denkt aan werk in de schoonmaaksector, handel en reparatie, bijvoorbeeld fietsreparatie en horeca.

"Dit voorstel ligt dicht bij dat van de Raad voor Werk en Inkomen over participatiebanen en leerwerkplekken", zegt FNV's vice-voorzitter Ton Heerts. "Het PvdA-voorstel geeft steun aan een bepaalde groep en ze erkennen dat er wat moet gebeuren voor de laaggeschoolden."

Salariskosten

De PvdA wil het voor werkgevers aantrekkelijk maken werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt in dienst te nemen en te scholen. Ze doet dit door de salariskosten van de investeringsbaan voor de werkgever de helft van het minimumloon te laten bedragen.

De overheid vult de rest aan tot het minimumloon. Dan moet de werkgever wel investeren in scholing van de werknemer en op termijn een regulier contract bieden.

"Wij vinden dat dit alleen mag opgaan voor de mensen die geen of weinig kans hebben op de arbeidsmarkt", zegt Heerts.

"Die hebben individueel maatwerk nodig. Mensen die wel kansen hebben op een reguliere baan, mogen volgens ons maximaal een half jaar in deze constructie werken. Anders gaat dat knellen met het principe 'Gelijk werk, gelijk loon'."