Ministerie van Justitie

Persbericht

Sectoren Schiphol en Rotterdam-Rijnmond oefenen met NCTb alerteringssysteem terrorismebestrijding
14 juni 2006
De sectoren Schiphol en Rotterdam-Rijnmond hebben vandaag met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) geoefend met het Alarteringssysteem Terrorismebestrijding (ATb). Het ging daarbij om een 'papieren' oefening waarin de besluitvormingsprocessen, informatie-uitwisseling tussen de NCTb, operationele diensten en de sector en de wijze van communicatie met het publiek zijn geoefend. Aan de oefening met de sector Schiphol namen naast de Luchthaven Schiphol, de Koninklijke Marechaussee, de gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam en de beide politiekorpsen deel. Aan de oefening met de sector Rotterdam-Rijnmond namen de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf en het politiekorps Rotterdam en Haaglanden deel.

Het oefenscenario voor de sector Schiphol betrof een situatie van 'matige dreiging'. Dit betekent dat er gerichte concrete terroristische dreiging is, maar niet zo specifiek dat dit naar tijd en plaats kan worden bepaald. Bij deze 'matige dreiging' hoort een maatregelenpakket met een intensivering van de al verscherpte waakzaamheid. Met de sector Rotterdam-Rijnmond werd een scenario geoefend met 'hoge dreiging'. Dit betekent dat er duidelijke aanwijzingen zijn, ook naar tijd en plaats, voor een ophanden zijnde aanslag. Bij dit dreigingsniveau hoort het zwaarste pakket van maatregelen op het terrein van beveiliging en wordt de voorbereiding van rampenbestrijding ter hand genomen.

Het ATb is bedoeld voor overheidsdiensten en bedrijfssectoren. Het stelt de autoriteiten in staat de situatie te controleren en maakt duidelijk welke mate van alertheid geboden is en welke maatregelen daarbij nodig zijn. Het Alerteringssysteem kent een aantal niveaus: hoe groter de dreiging, hoe verder er wordt opgeschaald.

De oefening vindt plaats in een reeks waarin tevens de andere aangesloten sectoren oefenen zoals Spoor, Nucleair, Gas, Elektriciteit, Stad-en Streekvervoer en Drinkwater. In het najaar zal een cyclus operationele oefeningen plaatsvinden. Meer informatie over het Alerteringssysteem Terrorismebestrijding en de actuele alerteringsniveaus van alle aangesloten sectoren zijn te vinden op: www.nctb.nl/alertering.

Zie ook:

Uitbreiding alerteringssysteem terrorismebestrijding

Sector Stads- en Streekvervoer sluit aan op Alerteringssysteem Terrorismebestrijding

Sectoren elektriciteit en gas oefenen met NCTB alerteringssysteem terrorismebestrijding