Politie Gelderland-Zuid

Ontmoedigingsactie hennepkwekerijen

District de Waarden, 14-06-2006 o De politie in district De Waarden heeft dinsdag en vandaag 18 panden bezocht in verband met haar aanpak van illegale hennepkwekerijen. In samenwerking met verschillende gemeenten, de plaatselijke brandweer, energieleveranciers, woningbouwverenigingen en de sociale recherche zijn invallen gedaan in meerdere panden. De gecombineerde actie is gericht op het ontmoedigen van illegale hennepkweek.

Resultaten
In de gemeenten Maasdriel, Lingewaal, Tiel, Neder-Betuwe en Geldermalsen zijn in verschillende woningen en loodsen zoekingen gedaan. Daarbij zijn een aantal in werking zijnde hennepkwekerijen aangetroffen met in totaal 2346 hennepplanten, 98 hennepstekken en een nog onbekende hoeveelheid gedroogde henneptoppen. Zowel de planden als voor de kweek noodzakelijke apparatuur zijn in beslag genomen voor vernietiging. Op 7 locaties werd illegaal stroom gebruikt.

Bij de acties zijn drie personen aangehouden als eigenaar of beheerder van een in werking zijnde hennepkwekerij. Het betreft een 50-jarige man uit Geldermalsen, een 44-jarige man uit Tiel en een 41-jarige man uit Asperen. De mannen zijn in hun woonplaats aangehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Protocol
De afgelopen tijd is door verschillende gemeenten in district de Waarden, justitie, woningbouwverenigingen, stroomleveranciers, de politie en brandweer een grote toename van het aantal illegale hennepkwekerijen geconstateerd. Naast het feit dat de exploitatie van hennepkwekerijen strafbaar is, veroorzaakt dit eveneens de nodige overlast en brandgevaar. Daarnaast wordt het woon- en leefklimaat van de omgeving en het veiligheidsgevoel van omwonenden aangetast.

Door deze partijen is vanuit de gedeelde verantwoordelijkheid en de wens om deze maatschappelijke ontwikkeling te keren, een protocol opgesteld.
De politie richt zich op de opsporing en strafrechterlijke aanpak, het openbaar ministerie richt zich op de vervolging. De gemeenten geven uitvoering aan de bestuurlijke handhaving en dwang. De Nuon sluit stroomlevering af en de woningstichting bekijkt mogelijkheden tot uitzetting.

De gezamenlijke partijen verwachten door deze manier van werken toe te passen, de ongewenste ontwikkeling met betrekking tot hennepkwekerijen tegen te gaan. Bij signalen zal daardoor sneller en efficiënter kunnen worden opgetreden.(01)