Coffeeshopondernemers Rotterdam-Rijnmond verenigd...

Daglicht produktie

Rotterdam, woensdag 14 juni 2006

Coffeeshopondernemers Rotterdam-Rijnmond verenigd in brancheorganisatie

ROTTERDAM, 14 juni 2006 - Vertegenwoordigers van de coffeeshopbranche in Rotterdam-Rijnmond hebben besloten tot de oprichting van een gezamenlijke branchevereniging die de belangen van ondernemers in de sector behartigt. De brancheorganisatie vertegenwoordigt alle ondernemers die een vergunning hebben om cannabisproducten te verkopen. De branche heeft haar afspraken dinsdag 13 juni vastgelegd in een convenant. Aan de opzet van de vakvereniging is een jaar overleg voorafgegaan. Exploitanten van growshops en cannabistelers zijn van lidmaatschap uitgesloten.

De regio Rotterdam-Rijnmond telt circa zeventig legale verkooppunten van cannabisproducten. Ondernemers in de sector zien zich genoodzaakt tot het oprichten van een vakorganisatie omdat coffeeshops de afgelopen jaren zijn onderworpen aan een buitengewoon stringent overheidsbeleid. De branche is daardoor in een negatief daglicht komen staan. De vereniging stelt zich ten doel het imago van coffeeshopondernemers in haar werkgebied te verbeteren. De initiatiefnemers zetten zich in voor zelfregulering en normalisering van de sector.

Hiervoor benadrukt de brancheorganisatie dat coffeeshops een zelfstandige tak van de Nederlandse horecasector vormen, de zogenaamde droge horeca. In tegenstelling tot de natte horeca zijn ondernemers in de droge horeca onderworpen aan een rigide handhaving van de gemeentelijke regelgeving. De bejegening van coffeeshops en hun exploitanten kenmerkt zich de afgelopen jaren door toenemende repressie als gevolg van het kabinetsbeleid. De belangen van deze groep ondernemers staan daardoor onevenredig zwaar onder druk.

Vertegenwoordigers van de branche hebben de afgelopen maanden overleg gezocht met gemeenten in het werkgebied. Met de Gezondheidsdiensten in Rotterdam en Schiedam werken coffeeshopondernemers samen om te komen tot een verantwoord gebruik van cannabisproducten via gerichte voorlichting aan bezoekers van coffeeshops en een preventiecursus voor het personeel. Ook zijn contacten aangegaan met vertegenwoordigers van de landelijke overheid om een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van beleid.

Het kabinetsbeleid in Nederland is gericht op regulering van cannabisgebruik om de volksgezondheid te beschermen. Sinds 1976 worden het bezit en de teelt van cannabis voor eigen gebruik gedoogd, maar van een landelijk cannabisbeleid is geen sprake. De vakvereniging zet zich daarom in het bijzonder in voor een meer uniforme handhaving van de regelgeving ten opzichte van coffeeshops en hun exploitanten. Hiertoe wil de branchevereniging op gemeenteniveau afspraken maken.

Ten aanzien van het landelijke vraagstuk van het achterdeurbeleid denkt de brancheorganisatie aan overeenkomsten op maat voor coffeeshopondernemers. Hierbij is het volgens de initiatiefnemers vanzelfsprekend dat de aangesloten coffeeshopexploitanten fiscaal verantwoord ondernemen.

De initiatiefnemers beschouwen overlastgevende thuisteelt van cannabis als een ongewenst maatschappelijk verschijnsel. Via een gezamenlijk traject met de overheid denkt de brancheorganisatie de overlast en risico's rond de thuisteelt te kunnen helpen bestrijden. Daarvoor wil de brancheorganisatie ook de teelt van cannabis op gemeenteniveau reguleren.

De brancheorganisatie signaleert een negatieve maatschappelijke ontwikkeling sinds de toegangsleeftijd voor coffeeshops is bepaald op 18 jaar en ouder. Minderjarigen lopen door dit leeftijdscriterium een verhoogd risico in aanraking te komen met criminaliteit. Hiermee is tegelijk de volksgezondheid in het geding. De organisatie is van mening dat de toenemende verkoop van cannabisproducten via het illegale circuit moet worden tegengegaan.

Het streven van de brancheorganisatie is te komen tot een systematiek voor kwaliteitscertificering voor coffeeshopondernemers. Niet in de laatste plaats wil de organisatie toewerken naar een keurmerk voor cannabisproducten.

In september presenteert de brancheorganisatie haar beleidsplan voor de coffeeshopsector in de regio Rijnmond. Dan wordt een dagelijks bestuur benoemd, dat zal bestaan uit onafhankelijke personen van buiten de sector. Het bestuur wordt aangevuld met algemene bestuursleden die als coffeeshopondernemer actief zijn. De komende maanden worden de bestuurskandidaten geworven.

Noot voor de media:

Voor een persoonlijke toelichting op dit persbericht kunt u contact opnemen met

Ronald Motta +31 0 640 839027
René Sauveur +31 0 10 2889990