MIN LNV: Veerman start ontmoetingenreeks over waarden .......

Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

nr.75 14 juni 2006

VEERMAN START ONTMOETINGENREEKS OVER WAARDEN NEDERLANDSE LANDBOUW

Met een gesprek met een viertal maatschappelijke denkers.) heeft minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het startschot gegeven voor een reeks ontmoetingen met groepen uit de samenleving over de waarde van landbouw, landschap, natuur en voedsel. De bijeenkomst vond plaats in Kasteel Groeneveld in Baarn.

Het gesprek stond in het teken van de verhouding tussen stad en land. Minister Veerman constateerde dat de verbinding tussen stad, landschap en natuur is verschraald. Het ministerie moet die verbinding tot stand brengen zodat de Nederlander voelt dat er in het landelijk gebied veel te beleven is. .Wat er op het terrein van het landschap gebeurt wordt niet gewaardeerd, dan wel als vanzelfsprekend ervaren., zei hij.

Het gezelschap stelde vast dat het landelijk gebied een wezenlijke rol speelt in de kwaliteit van de leefomgeving, ook die van de stedeling. Er is sprake van een delicaat evenwicht tussen stad en platteland. Met het veranderen van landschap en landbouw verandert de gemeenschap en verdwijnt de samenhang ervan, en raakt de samenleving iets kwijt dat waarschijnlijk niet meer kan worden hersteld.

De landbouw heeft een belangrijke rol vervuld bij de vorming van ons landschap en draagt op die manier bij aan de identiteit van ons land. De landbouw neemt in Nederland bijna 70 procent van de beschikbare ruimte in beslag en is als geen andere economische activiteit verbonden met zijn omgeving. Bodem, water en zonlicht zijn primaire productiefactoren en het Nederlandse landschap is leverancier van rust en ruimte.

Met een steeds verder verstedelijkend Nederland wil Veerman ontmoetingen met de samenleving organiseren met mensen die voor het ministerie relatief onbekend zijn. Hiermee wil de minister de spanningsvelden en dilemma.s in beeld krijgen die zich voordoen in de samenleving als het gaat over landbouw. De ontmoetingen zijn geen doel op zich: de uitkomsten van de gesprekken zullen doorwerken in het beleid van LNV.

.)
René Boomkens, hoogleraar sociale en cultuurfilosofie, RU Groningen Marjoleine de Vos, dichteres, essayist, critica
Riek Bakker rijksadviseur Gebiedsontwikkeling voor ministerie VROM Giep Hagoort, lector Kunst en Economie Nyenrode en dean van de Amsterdam School of Management

NOOT voor de redactie (