Ingezonden persbericht


PERSBERICHT academisch ziekenhuis Maastricht

Wetenschapsprijs Klinische Chemie voor Maastrichts Lab

Het Laboratorium Klinische Chemie van het academisch ziekenhuis Maastricht, heeft de Wetenschapsprijs van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde gewonnen. Het Maastrichtse laboratorium kreeg de prijs voor het onderzoek dat wordt beschreven in het artikel "Impaired renal clearance explains elevated troponin T fragments in hemodialysis patients", dat is gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift "Circulation". Het artikel is van de hand van dr.ir. Jart Diris, klinisch chemicus in opleiding.

Het onderzoek, geheel Maastrichts naar idee en uitvoering, gaat over de actuele discussie over het gedrag van de troponine T bij hemodialysepatiënten en werpt door gedegen analytisch onderzoek een nieuw licht op deze discussie. Hoewel troponine T een eiwit is dat louter in de hartspier voorkomt en alleen bij beschadiging daarvan vrijkomt in de circulatie, is bekend dat bij dialysepatiënten frequent hogere troponine T waarden worden gevonden dan op basis van de kliniek zou kunnen worden verwacht. Tot voor kort was de herkomst van dit troponine T niet bekend, maar met het onderzoek heeft Diris aan weten te tonen dat ophopende fragmenten van het troponine T molecuul (die normaliter door de nieren uit het bloed gehaald worden) hiervoor verantwoordelijk zijn.

De wetenschapsprijs wordt tijdens het jaarlijkse congres van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde te Lunteren uitgereikt aan de klinisch chemische groep die de hoogst gewaardeerde publicatie weet te schrijven. Voorwaarden zijn dat zowel eerste als laatste auteur werkzaam zijn binnen de klinische chemie en dat de impactfactor van het tijdschrift waarin het artikel is gepubliceerd hoger is dan 10.

Het winnende artikel is gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift 'Circulation'. De oorkonde werd in ontvangst genomen door eerste auteur, dr.ir. Jart Diris, klinisch chemicus in opleiding. Hij studeerde Scheikundige Technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven waarna hij in januari 2000 promotieonderzoek is gaan doen op het klinisch chemisch laboratorium van het academisch ziekenhuis Maastricht. Eind 2003 verdedigde Diris met succes zijn proefschrift getiteld 'The role of troponin T in the quantification of ischemic myocardial injury'. Inmiddels is hij bezig met de opleiding tot klinisch chemicus die hij medio 2007 hoopt af te ronden.

Referentie naar het artikel:
Diris JHC, Hackeng CM, Kooman JP, Pinto YM, Hermens WTh and Van Dieijen-Visser MP: Elevated troponin T concentrations in renal failure patients explained. Circulation 2004; 109:23-5.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++