GroenLinks

Asielkinderen slachtoffer van gedwongen verhuizing

14 juni 2006

GroenLinks stelt schriftelijke vragen aan minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken over de noodkreet van GGZ Nederland dat asielzoekerskinderen slachtoffer worden van de vele sluitingen van asielzoekerscentra. Als gevolg van het verminderd aantal asielzoekers dat naar Nederland komt worden heel veel AZCs gesloten.

GroenLinks heeft altijd gewaarschuwd dat sluitingen niet ten koste mogen gaan van de bewoners, die soms jarenlang in de opvangvoorzieningen hebben gewoond. Nu blijkt dat asielzoekerskinderen soms verscheidene malen per jaar moeten verhuizen van centrum naar centrum. Dat is onaanvaardbaar. Kinderen, ook asielzoekerskinderen, hebben recht op onderwijs, zorg en ontwikkeling. Dat lijkt door de vele doorplaatsingen in het gedrang te komen. GroenLinks verzet zich tegen doorplaatsingen naar centra die ook op de nominatie staan om gesloten te worden. Minister Verdonk moet direct maatregelen te treffen om te voorkomen dat asielzoekerskinderen verstoken blijven van onderwijs en medische zorg.

Naïma Azough
Den Haag, 14 juni 2006

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie over het sluiten van asielcentra en de belangen van asielzoekerskinderen


1. Kent u het bericht dat asielzoekerskinderen steeds meer moeten verhuizen door het sluiten van asielcentra?


2. Deelt u de zorg van GGD Nederland dat kinderen het risico lopen in een isolement te geraken door de vele verhuisbewegingen?


3. Hoe vaak worden asielzoekerskinderen gemiddeld gedwongen om naar een ander asielcentrum te verhuizen? Kunt u aangeven hoe lang deze kinderen gemiddeld in één centrum verblijven?


4. Klopt het dat veel kinderen hierdoor verscheidene keren per jaar moeten veranderen van omgeving en school? Zo ja, hoe verhoudt zich dat tot uw eerdere toezeggingen om zoveel mogelijk rekening te houden met de belangen van deze kinderen?


5. In hoeverre houdt u rekening met doorplaatsingen van asielzoekers naar andere centra, die op de nominatie van sluiting staan?


6. Bent u het met mij eens dat het ronduit zorgelijk is om te vernemen dat de GGD, mede namens MOA, stelt dat de kwaliteit van de zorg die artsen en verpleegkundigen verlenen niet gegarandeerd wordt door de doorplaatsingen? Wat vindt u van de noodkreet van MOA Zeeland en Brabant dat ze vergeefs hun best doen om verantwoorde zorg aan hun cliënten te verlenen?


7. Bent u het met mij eens dat deze handelswijze in strijd komt met het VN verdrag inzake de rechten van het kind? Zo nee, waarom niet? Zo ja, Bent u bereid onmiddellijk maatregelen te treffen?

Den Haag, 14 juni 2006