Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Wereldkampioen Topalov komt naar Essent toernooi Hoogeveen

De organisatie van het traditionele Essent Schaaktoernooi in Hoogeveen is erin geslaagd om voor zijn tweede lustrumtoernooi wereldkampioen Veselin Topalov vast te leggen. Topalov, die in de weken voorafgaand aan het 10e Essent Schaaktoernooi zijn wereldtitel in een tweekamp tegen de Rus Kramnik verdedigt, speelde nooit eerder in Hoogeveen.

De wereldkampioen zal het overigens niet gemakkelijk krijgen, want de vierkamp beleeft zijn sterkste editie ooit. Naast Topalov zal Nederlands sterkste schaker Ivan Sokolov aantreden, jeugdwereldkampioen Shakhryar Mamedyarov (Azerbeidzjan) en de sterkste vrouw, Judit Polgar. Polgar, al zeven keer van de partij in Hoogeveen, zal in het Essent Schaaktoernooi haar rentree maken, na een jaar afwezigheid.

De organisatie is zeer tevreden met de samenstelling van de vierkamp. De traditionele kenmerken (sterkste Nederlander, jeugdwereldkampioen, sterkste vrouw en een wereldkampioen) blijven intact, maar nimmer was de vierkamp zo sterk.

De eerste contacten met Topalov zijn gelegd in Wijk aan Zee, tijdens het Corus Schaaktoernooi. In eerste instantie leek de mogelijke deelname van Topalov lastig, omdat hij reeds een andere verplichting had in oktober. Toen deze wegviel, zijn de onderhandelingen heropend. Gelukkig zijn de sponsors bereid gevonden om voor deze speciale tiende editie het benodigde extra geld bijeen te brengen. Het zal een unieke vierkamp voor Hoogeveen worden.

De data van het 10e Essent Schaaktoernooi zijn vrijdag 20 tot en met zaterdag 28 oktober 2006. Gespeeld wordt in het Stadhuis van de Gemeente Hoogeveen.

---