Gemeente Breda

Milieuactiviteiten Breda op koers

Breda heeft de meeste milieuactiviteiten die in 2005 op de agenda stonden, uitgevoerd. Enkele projecten op het gebied van energie en water liepen vertraging op doordat de gemeente de milieueffectrapportage (MER) voor Teteringen heeft laten maken. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het Milieuverslag 2005 dat het college heeft vastgesteld.

Het Milieuverslag 2005 is een overzicht van de geplande activiteiten uit het milieuprogramma 2005. Alle milieuthema's van de Milieuvisie 2015 komen aan bod: afval, bodem, energie, externe veiligheid, geluid, geur, lucht, natuur, water. Bij elk milieuthema heeft de gemeente meetbare doelstellingen, indicatoren, geformuleerd, die zij regelmatig aanscherpt.

Proefproject met vergunningen

Breda tekende begin 2005 als eerste gemeente van Nederland een samenwerkingsovereenkomst met minister Dekker van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu over een proefproject voor één loket voor gemeentelijke vergunningen. Het college wil af van de huidige situatie dat inwoners en bedrijven voor één activiteit meerdere vergunningen moeten aanvragen, bijvoorbeeld een bouwvergunning, gebruiksvergunning, milieuvergunning, kapvergunning en drank- en horecavergunning. Met één loket voor vergunningen kunnen inwoners, bedrijven of andere betrokkenen sneller en beter geholpen worden. De resultaten van het proefproject worden medio 2006 verwacht.

Luchtkwaliteitsplan 2006-2010

De gemeente heeft in 2005 het Luchtkwaliteitsplan 2006-2010 opgesteld. Het college heeft het plan eind 2005 goedgekeurd en vrijgegeven voor consultatie. Het luchtkwaliteitsplan is nodig, omdat Breda niet kon voldoen aan vastgelegde luchtnormen. In het luchtkwaliteitsplan staan maatregelen die de gemeente gaat treffen voor een betere luchtkwaliteit rondom Breda. Veel maatregelen hebben betrekking op het verbeteren van de doorstroming van het verkeer (groene golf) en het stimuleren van alternatieve vormen van vervoer, zoals hoogwaardig openbaar vervoer en de fiets.

Gemeente Breda, duurzame organisatie

De gemeente Breda werkt ook aan het duurzaam maken van haar eigen organisatie. Zo is Afvalservice, verantwoordelijk voor het verwerken van het afval van onze stad, in 2005 gestart met het opzetten van een kwaliteitssysteem en een milieuzorgsysteem. Ook schenkt Breda bij haar eigen welzijn- en sportaccommodaties aandacht aan energiebeheer en kijkt zij hoe het inkoop- en aanbestedingsbeleid duurzamer kan. Deze projecten lopen door in 2006.

Duurzame ondernemers

Breda stimuleert bedijven om samen te werken en zelf verantwoordelijkheid te nemen ten aanzien van duurzaam ondernemen. Resultaat hiervan is dat vorig jaar diverse ondernemers uit het Midden en Klein Bedrijf hun energie- gas- en waterverbruiken hebben vastgelegd in een gezamenlijke database, de milieubarometer. Zo ontwikkelen zij inzicht in hun eigen energieverbruik en scheppen zij kansen voor besparing.

Op de bedrijventerreinen Hazeldonk en De Mark zijn werkgroepen milieu / duurzaam ondernemen actief. Zij onderzoeken kansen voor energiebesparing en voor reductie van afval. Ook laten zij vrachtwagens zuiniger rijden en is er met diverse ondernemers gezamenlijk een milieuvriendelijke wasstraat aangelegd.

MER Teteringen, Spoorzone en Bavel

De milieueffectrapportages, rapporten die inzicht geven in milieuconsequenties bij grote bouwprojecten, voor Teteringen en voor de Spoorzone heeft het college eind 2005 goedgekeurd en vastgesteld. Ook voor de ontwikkelingen in Bavel is Breda in 2005 begonnen het opstellen van een MER.

Breda, 14 juni 2006