Gemeente Cromstrijen


07-06-2006

Woensdag 14 juni
Buitensluisse paardenmarkt

Wie het over Hoeksche Waardse tradities wil hebben, kan niet om de Buitensluisse paardenmarkt heen. Het altijd gezellige dorpsfeest wordt dit jaar op woensdag 14 juni voor de 294e keer gehouden in Numansdorp.

De allereerste paardenmarkt was in 1712. Het werd een groot succes, want van heinde en verre werden de edele viervoeters aangevoerd. In haar hoogtijdagen werden er jaarlijks zo'n 2500 tot 3000 aangevoerd naar Numansdorp op de tweede woensdag in juni. De paardenmarkt groeide uit tot een festijn dat zijn weerga niet kende. Het werd de enige dag in het jaar waarop alle boerenknechten vrij kregen en na het melken, trokken zij in drommen naar Numansdorp om na een lange wandeling uitbundig feest te vieren

De Buitensluisse paardenmarkt was dan ook letterlijk en figuurlijk een feest van herkenning en dat is het nog steeds. Het is de dag waarop oud-Numansdorpers terugkeren naar hun geboortegrond om bij te praten met familie en vrienden. Niet voor niets ligt het maatschappelijke leven in de gemeente Cromstrijen tijdens de paardenmarkt plat. Scholen zijn dicht en buiten de middenstand werken weinigen op deze dag.

Aantrekkelijke aanbiedingen
Inmiddels zijn taferelen waarbij stug onderhandeld werd over de prijs van de paarden verdwenen van de Buitensluisse paardenmarkt. Hieraan bracht de industriële revolutie een einde. Sterker nog, na de mechanisatie van de landbouw ging de behoefte aan paarden voor de arbeid zo hard achteruit dat er in de jaren tachtig van de vorige eeuw geen paard meer te vinden was op de paardenmarkt. Uit vrees dat dit het einde van een mooie traditie zou betekenen, besloten de plaatselijke winkeliers om voor ieder paard dat aangevoerd werd een bedrag neer te tellen. Ook is er een levendige handel in kleiner vee zoals geiten, schapen, hangbuikzwijntjes, ganzen en kippen ontstaan.

Maar natuurlijk worden er naast dieren ook tal van goederen verhandeld op de Buitensluisse paardenmarkt. U kunt het zo gek niet bedenken of het is er wel te vinden. Markthandelaren en middenstanders doen er alles aan om de bezoeker met aantrekkelijke aanbiedingen te lokken. En ook de inwendige mens kan zich heerlijk laten verwennen.

Daarnaast zijn er tal van kermisattracties waaronder een autoscooter, schiettent, holly cranes, draaimolen, reuzenrad, kindermolen, touwtjetrek, blikken gooien, schuivenspel, oliebollenkraam, de kop van Jut en vele, vele andere attracties.

Autoshow
Wie geïnteresseerd is in auto's kan de Buitensluisse paardenmarkt evenmin overslaan. De laatste jaren wordt er op deze dag een fraaie autoshow gehouden. Autohandelaren uit de omgeving maken van de gelegenheid gebruik om hun nieuwe en gebruikte vierwielers aan de man te brengen.

U ziet het: redenen genoeg om op woensdag 14 juni een bezoek te brengen aan de Buitensluisse paardenmarkt!

Wilt u meer informatie dan kunt u op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur contact opnemen met de marktmeester van de gemeente Cromstrijen, de heer H. Bikker via telefoon (0186) 656100.

Verkeersmaatregelen
vanwege paardenmarkt
Vanwege de paardenmarkt worden de Burg. de Zeeuwstraat vanaf de Hallinxweg, de Voorstraat, de Torenstraat, de Dorpshaven en de Koninginneweg ter hoogte van de Zomp afgesloten voor alle verkeer. Dit gaat in op dinsdagavond 13 juni om 18.00 uur en duurt tot woensdagavond 19.00 uur of zoveel langer als nodig is.

Gedurende deze periode is:

· de wijk Numansdorp Oost alleen bereikbaar via de Randweg of de Middelweg/Wethouder Van de Veldenweg;

· de wijk Numansgors bereikbaar via de Rondweg/Middelweg/Tweede Dwarsweg/ Torensteepoldersekade;

· de wijk Numansdorp west bereikbaar via de Middelsluissedijk WZ/Zijplaan.

Om de verkeersstromen in goede banen te leiden, zijn er extra verkeersmaatregelen genomen. Vooral de parkeerproblematiek krijgt de nodige aandacht van de politie. Daarom wordt u geadviseerd goed op deze extra verkeersmaatregelen te letten. Dit voorkomt ongewenste bekeuringen en een domper op een ongetwijfeld gezellige dag.

Deze verkeersmaatregelen hebben ook gevolgen voor het openbaar vervoer. Vanaf dinsdagavond 18.00 uur is het eindpunt van Connexxion niet de Randweg, maar het gemeentehuis aan de Buttervliet. De halten die tussen het centrum en Buttervliet liggen en het eindpunt aan de Randweg, komen even te vervallen.