Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.30 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200504617/1
(Waarneemregeling huisarts Apeldoorn) Uitspraak op het hoger beroep dat een huisarts uit Apeldoorn heeft ingediend met betrekking tot een bevel dat de Inspecteur-generaal van de Gezondheidszorg in 2003 aan de huisarts heeft gegeven om in de continuïteit van zorg voor zijn patiënten te voorzien. Het bevel is gegeven omdat de huisarts vanaf 1 juni 2003 geen adequate waarneemregeling had getroffen voor avond- nacht en weekdiensten. De huisarts is kort gezegd - van mening dat in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) alleen wordt gesproken over 'verantwoorde zorg' en dat bij het ontbreken van een waarneming er geen sprake is van een gebrek aan verantwoorde zorg. De rechtbank in Zutphen heeft in een uitspraak van 7 april 2005 het daar ingestelde beroep ongegrond verklaard. (zie ook de uitspraken van gelijke datum met zaaknummers 200505360 en 200504863. Dat betreffen uitspraken van dezelfde huisarts tegen besluiten van de minister van VWS om hem een dwangsom op te leggen en een vergunning te weigeren.)


* 200506772/1
(Sloop- en bouwvergunningen Houtzagerssingel Den Haag) Uitspraak op het hoger beroep dat de vereniging "Singelpingel" en de "Miefabriek" hebben ingesteld met betrekking tot de sloopvergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag hebben verleend voor het slopen van woningen en bedrijfsruimten aan de Houtzagerssingel in Den Haag. Singelpingel en de Miefabriek betogen er geen sloopvergunning kon worden verleend omdat het niet zeker is dat een bouwvergunning kan worden afgegeven voor nieuwbouw van 'werkwoningen' en renovatie van de te slopen woningen en bedrijfsruimten mogelijk is. (Zie ook de uitspraak van gelijke datum met zaaknummer 200506778/1. In die uitspraak worden de beroepen behandeld van dezelfde partijen tegen de verleende vrijstelling en bouwvergunning voor de bouw van vier 'werkwoningen'.)


* 200507806/1
(Bestemmingsplan Amsterdam Westerpark ABC)
Uitspraak op het beroep dat een aantal inwoner van Amsterdam heeft ingesteld met betrekking tot het bestemmingsplan "Herziening bestemmingsplan Westerpark ABC" van het stadsdeel Westerpark. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het Westerpark in Amsterdam langs de Haarlemmerweg. Met het plan wordt beoogd een hoogwaardige uitbreiding van het park mogelijk te maken waarin de bestaande industriële monumenten in harmonie met het park worden gebracht en ruimte wordt ingeruimd voor werkgelegenheid in de culturele sector. Ook worden evenementen met meer dan 2.000 bezoekers toegestaan. De inwoners betogen dat het plan te globaal van opzet is, en de voorschriften onvoldoende bescherming bieden tegen overlast. Ook wordt gesteld dat het milieueffectrapport niet deugdelijk is.


* 200508228/1
(Nieuwbouw zorginstelling Margriet Nijmegen-Oost) Uitspraak op het beroep dat een aantal inwoners van Nijmegen heeft ingesteld met betrekking tot het bestemmingsplan "Nijmegen Oost" van de gemeente Nijmegen. Het bestemmingsplan heeft betrekking op de wijk Hunnerbrug. Het plan maakt nieuwbouw mogelijk van de zorginstelling "Margriet", woningen, algemene wijkvoorzieningen en een park. Het gebied ligt aan de rand van een beschermde stadsbeeld. De inwoners zijn het niet met het bestemmingsplan eens. Zij vinden dat de bebouwingsstructuur van de 19e eeuwse wijk wordt aangetast, er minder groen in de wijk zal zijn, er meer verkeer zal komen waardoor er geluidsoverlast zal optreden en het milieu zal verslechteren.


* 200508554/1
(Weigering parkeervergunning Den Haag)
Uitspraak op het hoger beroep dat het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft ingesteld met betrekking tot de weigering om aan een inwoner van Den Haag een bewonersparkeervergunning te verlenen. De inwoner had een parkeervergunning tot 1 april 2005. Een nieuwe vergunning werd geweigerd omdat onder het appartementencomplex waar de inwoner woont een parkeergarage is die beschikbaar is voor bewoners van het complex. De rechtbank in Den Haag heeft in een eerdere uitspraak van 29 augustus 2005 het daar ingestelde beroep gegrond verklaard.


* 200509048/1
(Geluid busbedrijf BBA in Reusel)
Uitspraak op het beroep dat een inwoner van Reusel heeft ingediend tegen de weigering van het college van burgemeester en wethouders van Reusel-de Mierden om handhavend op te treden tegen Busmaatschappij BBA. De busmaatschappij heeft een perceel aan de De Hoeven in Reusel. De inwoner vindt dat de gemeente moet optreden tegen de geluidhinder die wordt veroorzaakt door het 's nachts af- en aanrijden van bussen. De gemeente stelt zich op het standpunt dat aan de piekgeluidgrenswaarden kan worden voldaan als de bussen bij het inrijden een maximum snelheid van 15 kilometer per uur niet overschrijden. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft al twee keer eerder een beroep van de inwoner gegrond verklaard.


* 200510376/1
(Milieuvergunning ARN in Weurt)
Uitspraak op het beroep dat een inwoner van Nijmegen heeft ingesteld tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan ARN B.V. uit Weurt. Het bedrijf ligt aan de Nieuwe Piecklaan in Weurt. De vergunning heeft betrekking op een andere manier van verwerken van afval voordat het wordt verbrand. Organisch natte fractie (ONF) van huishoudelijk restafval wordt verkleind en gedroogd in een nieuw te bouwen Integral Biological Treatments-installatie. Ook wordt het afval van ijzer ontdaan voordat het wordt verbrand. Als gevolg hiervan zal het de hoeveelheid te storten fractie afnemen. De inwoner betoogt dat de verbranding van afval hogere concentraties verontreinigingen tot gevolg zal hebben dan is berekend. Hij stelt ook dat niet de best beschikbare techniek wordt toegepast.