Ingezonden persbericht


Hoofddorp, 13 juni 2006

Persbericht Koninklijke VNP - EMBARGO TOT 14 JUNI 16.00 UUR

Energiekosten papierindustrie naar recordhoogte

Veel Nederlandse papier- en kartonfabrieken wisten in 2005 de verhoogde energiekosten niet door te berekenen in hun verkoopprijzen. Hierdoor zijn de marges in de sector verder onder druk komen te staan. Dit blijkt uit het jaarverslag dat de Koninklijke VNP - branchevereniging van de Nederlandse papiersector - op 14 juni presenteerde. De energiekosten (gas en elektriciteit samen) zijn voor de sector de afgelopen 2 jaar bijna verdubbeld. De Koninklijke VNP verwacht dat in 2006 de energiekosten voor het eerst in de historie de arbeidskosten zullen overstijgen. De omzet en de afzet van de papier- en kartonsector stegen beide licht met 0,3% ten opzichte van afgelopen jaar.

"Een van onze antwoorden op de verhoogde energiekosten is onze Strategische Innovatie Agenda waarin we 5 innovatieprogramma's hebben opgenomen om energie te besparen", licht Willem Emmen, voorzitter van de Koninklijke VNP, toe. "We zijn begin 2006 al gestart met het eerste programma voor energiemanagement waarmee we direct en versneld energie willen besparen. Dit doen we door ons als branche te richten op 'best practices', het uitvoeren van benchmarks en het opstellen energietargets. Onze inzet is om hiermee binnen 2 jaar nog zo'n 10 tot 15% aan energie te besparen. We streven ernaar om met de 5 programma's de papiersector verder te ontwikkelen tot een sector die concurrerend is en zich mondiaal onderscheidt op innovatie en energie-effiency", aldus Emmen. De ambitie van de papiersector is om het energieverbruik nodig voor eindproducten in de papierketen te halveren in het jaar 2020.

De andere innovatieprogramma's die bijdragen aan deze ambitie van de sector zijn: energiewinning uit nevenstromen op eigen terrein en de inzet van alternatieve energiebronnen, het ontwikkelen van een meer vraaggestuurde papierketen, het ontwikkelen van een bio-refinery voor de verwerking van vezels van zowel hout, oudpapier als agrarische grondstoffen en het implementeren van doorbraaktechnologieën in de papiersector.

Meer informatie
U kunt ons jaarverslag opvragen via Dennis Deelen op 020 -654 30 69 of via d.deelen@vnp-online.nl. Op www.vnp-online.nl (onder thema's - statistieken) vindt u alle statistieken van 2005 en alle statistische overzichten vanaf 1992.