Rode Kruis Belgie


14 juni 2006 - Werelddag van de Bloedgever

Rode Kruis doet noodoproep wegens kritiek lage bloedvoorraad en lanceert speciale oproep tot jongeren

Op 14 juni is het Werelddag van de Bloedgever. Op die dag dankt het Rode Kruis in naam van de patiënt alle bloedgevers voor hun vrijwillige inzet. Aan de vooravond van deze dag doet het Rode Kruis een noodoproep via de media aan alle gezonde mensen tussen 18 en 65 jaar om bloed te geven. De bloedvoorraad in Vlaanderen is immers kritiek laag.

Kritiek lage bloedvoorraad

Op dit ogenblik bedraagt de bloedvoorraad slechts 56 % van de nodige voorraad. Voor de bloedgroepen O+, O-, A+ en B- ligt de beschikbare hoeveelheid bloed zelfs onder de minimumgrens. Ook voor de bloedgroep A- is de situatie ernstig. Het Rode Kruis organiseerde reeds extra wervingsacties naar zijn gekende donoren maar er zijn duidelijk ook nieuwe donoren nodig om het tekort aan te vullen.

Het hele jaar door wordt intensief gewerkt aan de uitbreiding van het donorenbestand. Zo zoekt het Rode Kruis elk jaar meer dan 25.000 nieuwe donoren en boden zich vorig jaar 28.419 nieuwe bloedgevers aan. De zomermaanden zijn traditioneel een moeilijke periode om de bloedvoorraad op peil te houden omdat veel trouwe donoren op vakantie zijn in het buitenland. Dit jaar kampt het Rode Kruis al sinds mei met een te lage bloedvoorraad. Het verbruik in de ziekenhuizen is ongeveer status-quo ten opzichte van vorig jaar.

â18 jaar, dan mag hetâ

Naar aanleiding van de Werelddag van de Bloedgever lanceert het Rode Kruis ook een speciale oproep tot jongeren om bloed te geven. Om jongeren aan te trekken start het Rode Kruis een tv-oproep op de jongerenzenders JimTv, TMF en MTV onder het motto â18 jaar, dan mag hetâ. De oproep gebeurt door Ella en Dorien Leyers en is vanaf 19 juni een week lang te zien. Op het einde wordt een sms-nummer getoond. Jongeren die âbloedâ smsâen naar 3309 krijgen een belletje van het Rode Kruis met informatie over waar en wanneer ze bloed kunnen geven in hun buurt(kost van deze sms is 0,25 euro). Mensen die bloed willen geven kunnen ook surfen naar www.rodekruis.be.
Vandaag maken de 18- tot 20-jarigen 6,65 % uit van het totale donorenbestand, de 20- tot 30-jarigen 18,57 %. De grootste groep zijn de 40- tot 50-jarigen met 30,17 %.

Tijdens de zomermaanden doet het Rode Kruis ook extra acties om bloedgevers te rekruteren. In juli en augustus moeten bijvoorbeeld banners op websites van bedrijven en toeristische sites over Vlaanderen mensen aansporen om nog even bloed te geven voor ze op vakantie vertrekken.

Mechelen, 13 juni 2006