Productschap Vis


13 juni 2006:

Kottervisserij vraagt investering in verantwoord vissen

Rijswijk, 13 juni 2006 De Nederlandse Vissersbond, de Federatie van Visserijverenigingen en het Productschap Vis overhandigen morgen een petitie aan de voorzitter van de Vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de Tweede Kamer, mevrouw Scheijer-Prerik. Onder het motto Niet koud saneren, maar duurzaam innoveren vragen de Nederlandse Noordzeevissers om investeringen in een duurzame toekomst.

De Nederlandse kottersector verkeert in zeer zwaar weer. Op 27 april bracht de Task Force Duurzame Noordzeevisserij een advies uit dat invulling geeft aan een duurzame toekomst voor de Noordzeevissersvloot en de daaraan gekoppelde keten. De visserijsector heeft zich ondanks een aantal harde boodschappen vierkant achter dit advies geschaard. Voor een volledige uitvoering van het advies is een bedrag tussen 300 en 400 miljoen euro nodig. Op dit moment is slechts een bedrag van 500.000 euro voor proefprojecten beschikbaar gesteld. Hiermee ontbreekt het aan voldoende financiële impuls om de noodzakelijke veranderingsslag in de sector door te voeren. De Noordzeevisserij vraagt de Tweede Kamer om het tij voor de kottervissers te keren. Niet via structurele subsidies, maar door het creëren van financiële ruimte voor het uitvoeren van innovaties in de bedrijfsvoering.

De overhandiging van de petitie aan mevrouw Scheijer-Prerik vindt plaats in de centrale hal van het Tweedekamergebouw, de Statenpassage om 13.15 uur. Aansluitend vindt er om 13:30 uur een Algemeen Overleg van de Vaste Tweede Kamercommissie voor Visserij plaats.

Dit is een gezamenlijk bericht van de Nederlandse Vissersbond, de Federatie van Visserijverenigingen en het Productschap Vis.

De petitie is hier vanaf 14 juni ca. 13.15 uur beschikbaar.