Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Aanpak wanbetalers zorgverzekering

Persbericht, 13-6-2006

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft overleg gevoerd met zorgverzekeraars over de aanpak van het probleem van wanbetalers. Met deze aanpak blijven verzekerden bij premieachterstand volwaardig verzekerd en moeten zorgverzekeraars de wanbetalers maximaal aansporen om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. Verzekerden mogen pas switchen naar een andere verzekeraar als ze aan al hun achterstallige verplichtingen hebben voldaan.

Tijdens de eerste zes maanden van wanbetaling geldt het normale incassotraject. Als na zes maanden blijkt dat de verzekerde zijn betalingsverplichtingen nog steeds niet nakomt, wordt de wanbetaler onder een verzwaard incassoregime van zijn verzekeraar geplaatst. De wanbetaler wordt vaker gebeld met het verzoek zijn achterstallige premie te voldoen, er zal sneller een deurwaarder worden ingeschakeld en er zullen extra incassokosten in rekening worden gebracht. De wanbetaler blijft wel gewoon verzekerd bij zijn zorgverzekeraar, waarbij het recht op dekking en daarmee het recht op aanspraken blijft bestaan.

Minister Hoogervorst zal een voorstel doen om wettelijk te regelen dat een wanbetaler die onder het verzwaarde regime is geplaatst, pas weer mag overstappen naar een andere zorgverzekeraar als hij alle rekeningen heeft betaald. Zodra de verzekerde zijn schuld heeft ingelost, staat het de verzekerde vrij om te switchen naar een zorgverzekeraar van zijn keuze. De verzekerde wordt zo gestimuleerd om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen, en de verzekeraar wordt geprikkeld de wanbetalers daadwerkelijk zelf aan te pakken.