Ingezonden persbericht


Persbericht Skatebond Nederland

Eerste seizoenszege voor Australiër Michael Byrne in Leimuiden

Michael Byrne heeft dinsdagavond in Leimuiden de open skeelerwedstrijd voor A- en B-rijders gewonnen. De Australiër, die zijn tweede skeelerzomer in Nederland doorbrengt, was de snelste van een kopgroep van zes. Het was de eerste seizoenszege voor Byrne. Roy Boeve uit Kampen, die vorig jaar won in Leimuiden, werd tweede, zijn ploeggenoot Geert-Jan van der Wal uit Urk derde. Aan de start stond ook een groep prominente schaatsers, van wie Gianni Romme (14e), Henk Angenent (19e) en Kurt Wubben (25e) in het peloton eindigden. Voor de Australische dubbelslag zorgde Byrnes vriendin Angeline Thomas, die won in de categorie dames1/C1/veteranen1.

"In deze warmte voelen wij ons lekker. Dat zijn we in Australië gewend. Meestal vinden we het in Nederland maar koud," aldus Byrne, die met zijn vriendin in Nederland blijft tot het WK in de eerste week van september in Zuid-Korea. Beiden zitten in de Australische nationale selectie. Roy Boeve, de nummer 3 van het NK weg, wacht dit seizoen nog steeds op zijn eerste overwinning. Hij staat tweede in het landelijk klassement en is tot nu toe de meest regelmatige rijder door vrijwel elke wedstrijd op het erepodium te eindigen. "Ik voel dat ik er dichtbij zit, het wil steeds net niet lukken," aldus de Habovorijder. Twee verrassende aanwezigen in de kopgroep waren de junioren Jan Blokhuijsen (17) uit Zuid-Scharwoude en Koen Verweij (15) uit Alkmaar. Ze eindigden als vierde en vijfde. Het was hun eerste wedstrijd bij de A-rijders. De twee Noord-Hollanders waren in een later stadium samen naar de kopgroep toe gesprongen, zodat Michael Byrne, die voor dezelfde ploeg rijdt (Univé/Stouwdam), opeens twee jonge helpers had. "Het was de bedoeling dat Michael won. Maar derde had ik toch wel graag willen worden," aldus Blokhuijsen, die met zijn spagaatfinish net Geert-Jan van der Wal niet kon passeren. Blokhuijsen, Nederlands juniorenkampioen op de weg, denkt dat hij volgend jaar meteen doorpromoveert naar de A-rijders. Hij slaat dan de B-categorie over, evenals de huidige nationaal kampioen Gary Hekman heeft gedaan. Blokhuijsen: "Dat moet ik wel aankunnen."

Gianni Romme was de skeelerwedstrijd goed bevallen. "Ik train maar één keer per week op skeelers en ik rijd bijna nooit wedstrijden. Maar ik vind het leuk. Komende winter wil ik als voorbereiding ook een paar schaatsmarathons meerijden. Als het goed bevalt, doe ik er wellicht meer. Het wordt misschien mijn laatste seizoen als langebaanschaatser. Het is niet uitgesloten dat ik daarna meer marathons ga rijden. Tot mijn 20e heb ik gewielrend, dus het spelletje ken ik wel," aldus de oud-olympisch kampioen en oud-wereldrecordhouder op de 5 en 10 km, die momenteel op zoek is naar een sponsor.

De eerste helft van de wedstrijd in het warme Leimuiden was vooral Erik-Jan Spijkerman uit Nibbixwoud actief. Hij reed rondenlang alleen aan de leiding. Het leverde hem de leidersprijs op en de zevende plaats in de uitslag. Andries Minderhoud probeerde hem te achterhalen. Vervolgens reed Arjan Mombarg alleen weg. Daarna was het de beurt aan Byrne en Boeve. Ze kregen twee rijders uit de regio mee, Martin Storm uit Bleiswijk en B-rijder Jos Dohle uit Wassenaar. Later bleven Byrne en Boeve samen over. Met de finale in zicht kregen ze gezelschap van de broers Geert-Jan en Hermen van der Wal. Met nog enkele ronden te gaan sloten Blokhuijsen en Verweij aan. Van de overige prominenten moesten de marathonschaatsers Joost Juffermans en Thedo Vos en aankomend marathonschaatser Cees Juffermans het peloton voortijdig laten gaan. Joost Juffermans: "Ik rijd één skeelerwedstrijd per jaar. Dit is een compleet andere discipline als schaatsen."

D1/C1/V1
Angeline Thomas won de gecombineerde wedstrijd voor dames1, C1 en veteranen1. De vrouwen waren tamelijk dominant in de race. Jelmer Looijesteijn uit Katwijk wist beslag te leggen op de tweede plaats. Daarna kwamen weer drie vrouwen: nationaal wegkampioene Elma de Vries (4e), Hilde Goovaerts (5e) en Jannitta Spigt (6e). Ook Edward Hagen, de Nederlands kampioen van 1998 en vroeger veelvoudig winnaar, reed na jaren weer eens, in betrekkelijke anonimiteit, een wedstrijd mee.

D2/C2/V2
Roderick van Zuylen uit Capelle aan den IJssel was de snelste in de gecombineerde race voor dames2, C2 en veteranen2. Tweede werd Dirk Spronk uit Katwijk, derde Jimmy Houtgraaf uit Koog aan de Zaan.

Uitslagen: www.skatebond.nl

bezoekadres: postadres:
Eperweg 72 Postbus 114
8084 HJ 't Harde 8084 ZJ 't Harde

Telefoon: 0525-659130
Fax 0525-659131
e-mail: sbn@skatebond.nl website: www.skatebond.nl