Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 152 JA
Datum: 14 juni 2006

Half miljoen euro voor 21 Friese toeristische projecten

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben meer dan een half miljoen euro subsidie toegekend aan 21 toeristische en recreatieve projecten in Fryslân. Met de provinciale bijdragen wordt een grote verscheidenheid aan toeristische attracties mogelijk gemaakt. In Leeuwarden zijn er plannen voor een op zonne-energie aangedreven (weg)treintje, de Solar Road Train, die gaat rijden van de binnenstad naar Aquazoo. Friese ruiter- en menroutes worden opgenomen in de digitale informatievoorziening van de landelijke Hippische Sportfederatie en in Zuidwest Fryslân zet men in het Frysk, Duits, Engels en Nederlands 200 fiets-, wandel-, vaar- en themaroutes en ook ruiterpaden op internet. De provincie steunt verder het openstellen van vaak cultuurhistorisch belangrijke kuierpaden, fietspaden en kerkpaden.

De toegekende subsidies, in 2006 ruim E 480.000 en in 2007 bijna E 60.000, werden vastgesteld op basis van het verdelingsvoorstel 2e tender 2006 van de provincale verordening toerisme en recreatie Fryslân. Deze subsidieverordening, van kracht geworden in 2002, is bedoeld om het toeristische en recreatieve aanbod in de provincie te bevorderen en te versterken. Gedeputeerde Staten hebben het beschikbare provinciale budget voor de eerste tender 2007 gesteld op E 421.371 onder voorwaarde van vaststelling door provinciale staten.

Tweemaal per jaar kunnen subsidieverzoeken worden ingediend. Voor de eerstvolgende tender (de eerste van 2007) kunnen subsidieverzoeken worden ingediend van 1 juli tot 1 oktober 2006. Het aanvraagformulier en een brochure met tekst en uitleg over de regeling zijn te vinden op de internetsite van de provincie Fryslân: www.fryslân.nl. Er komen advertenties met de subsidievoorwaarden en de indieningstermijnen in de diverse media.

Gehonoreerde projecten 2e tender 2006:

Natuurlijk Friesland, voetreis door onbekend Friesland. Het project betreft de productie en uitgave van 3 handzame boekjes met reisverhalen (wandelrapportages met een verbindend thema voor een dagtocht) welke een aaneengesloten rondgang door Fryslân bieden. Elke bundel bevat 10 verhalen met daarbij horende dagtochten; elk hoofdstuk is voorzien van kaartmateriaal en routeaanwijzingen, toeristische bijzonderheden en aansluitingen op openbaar vervoer. De productiekosten van de boekjes bedragen E 42.780, -; toegekende bijdrage E 9.000, -

Havenkade Hylpen.
Dit project voorziet in de herinrichting van het terrein tussen de 'oude' haven van Hindeloopen en de nieuwe jachthaven. Er zullen een toiletvoorziening, basaltbankjes, verlichting in de oude stijl, ondergrondse vuilcontainers worden gerealiseerd en de havenkade wordt autovrij gemaakt. De totale kosten worden geraamd op E 504.000, -; in de openbare voorzieningen in het project is een bijdrage van E 40.000, - toegekend

Reconstructie Friese Kustpad 2006.
De gids van het Friese Kustpad, een meerdaagse wandelroute tussen Stavoren en Lauwersoog is in verband met routewijzigingen aan een complete update toe. Dit 152 km. lange pad maakt deel uit van het Nederlandse Kustpad (LAW 5 Sluis - Nieuweschans) en daarmee ook van North Sea Trail. De kosten van de nieuwe gids worden geraamd op E 40.000, -; toegekende bijdrage E 12.500, -.

Tropische Kas Beetsterzwaag.
Het betreft hier een kwaliteitsverbetering van de kassen en het verbeteren van de toegankelijkheid voor bezoekers. De kosten van de aanpassingen worden geraamd op E 47.000, -; toegekende bijdrage E 23.500, -.

Digitaliseren ruiter- en menroutes in Fryslân.
De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie wil de recreatieve ruiters in Nederland de mogelijkheid bieden om ruiter- en menroutes via de site van de KNHS (www.knhs.nl) te kunnen raadplegen en downloaden. In Fryslân gaat het om ca. 450 km. door het Van Hallinstuut in beeld gebrachte routes. De kosten van het 'Friese deel' van dit project worden geraamd op E 25.250, -; toegekende bijdrage E 12.625, -.

Rembrandt en Saskia in Friesland.
Door middel van een aantal thema's wordt invulling gegeven aan 'Rembrandt400' in Fryslân. De kosten van de diverse activiteiten worden geraamd op E 84.525, -; toegekende bijdrage E 16.250, - .

Jelsumer Binnenpaed.
Het oude kerkpad waardoor het Jelsumer Binnenpaed als wandelroute een verbinding vormt tussen stad en buitengebied zal in ere worden hersteld. De kosten van het herstel worden geraamd op E 180.685, -; toegekende bijdrage E 40.000, -.

Internet- en informatievoorziening passantenhaven West Terschelling. In het havengebouw zal een internet- en informatievoorziening worden gerealiseerd, zodat toeristen digitale informatie over het eiland, nautische zaken en het Waddengebied kunnen raadplegen. Deze voorziening kan worden ingezet als slechtweervoorziening. Ook wordt er een cameratoezichtsysteem aangebracht. De kosten van de voorzieningen worden geraamd op E 44.000; toegekende bijdrage E 22.000, -.

Toiletvoorziening en wasunit Oosterwolde (langs Turfroute). Door de huidige nieuwbouw van de Multifunctionele Accommodatie in Oosterwolde moet de bestaande wasunit voor watersporters aan de Turfroute verplaatst worden. De nieuwe unit van Oosterwolde Promotion en de Nije Compagnons (de vereniging voor de exploitatie van de Turfroute) moet worden opgebouwd in dezelfde bouwstijl als die van de nieuwe MFA. De (mede hierdoor hoger uitgevallen) bouwkosten worden geraamd op E 66.400, -; toegekende bijdrage E 9.700, -.

Kwaliteitsverbetering museum Joure.
Het Museum in Joure wil een professioneel bureau inschakelen voor een kwaliteitsverbetering in de tentoonstellingsruimten van het museum. De kosten van de kwaliteitsslag worden geraamd op E 27.900, -; toegekende bijdrage E 13.950, -.

Verbindingsroute Fogelsanghloane Veenwouden - Nijenhof Oudwoude. De gemeente Kollumerland c.a. wil de historische route tussen Fogelsanghloane en Nijenhof d.m.v. een fietspad herstellen. Over de Trekfeart zal een brug worden gelegd die dezelfde uitstraling zal hebben als de oorspronkelijke 'Trekfeartbrêge'.De kosten worden geraamd op E 219.000, -; toegekende bijdrage E 40.000, -.

Solar Road Train.
Aquazoo, Arriva, The Solar Vehicle Company uit Maashees en de gemeente Leeuwarden willen een milieuvriendelijk (met behulp van zonne-energie) aangedreven wegtreintje (Solar Road Train type Lightrider) inzetten voor vervoer van groepen toeristen van het stadscentrum Leeuwarden naar het 5 km. verderop gelegen AquaZoo v.v. Het wegtreintje is ook bij andere evenementen zoals de Frisian Nuon Solar Challenge inzetbaar. Het project is bedoeld als proefproject om innovatie, duurzaamheid en samenwerking in de toeristische sector in Fryslân te introduceren. De kosten van de investering bedragen E 175.000, -; toegekende bijdrage E 35.000. Mocht na de proefperiode van 1 jaar wordt besloten te stoppen met het project dan dient de opbrengst van de wegtrein te worden verrekend bij de eindafrekening.

Herstel cultuurhistorisch Tsjerkepaad Sumar - Sumarreheide. Het voormalige kerkpad tussen Sumar en Sumarreheide vormt een historische verbinding die samen met de naastgelegen dykswâl tot waardevol cultuurlandschap behoort. Het pad sluit aan op het ten noorden van de Van Harinxmaweg gelegen utilitaire fietspad. De kosten van het herstel worden geraamd op E 140.000, -; toegekende bijdrage E 35.000, -.

Herstel cultuurhistorisch voetpad Alde Harstewei.
Dit wandelpad is gelegen in Nationaal Landschap De Noordelijke Friese Wouden en vormt de schakel tussen het oosten van het Burgumermeer en Achtkarspelen via de brug Zwartkruis met het padenstelsel van Noardburgum en verder. De kosten worden geraamd op E 40.000, -; toegekende bijdrage E 10.000, -.

Toeristisch fietspad Panwurksbrêge - Hoptille.
Het bestaande jaagpad langs de noordwestoever van de Boalsertertrekfeart zal worden benut voor het doortrekken van het recreatieve fietspad dat begint in Bolsward en zal eindigen in Leeuwarden. De kosten van het fietspad bedragen E 638.260, -; toegekende bijdrage E 40.000, -.

Baggeren Jaanfeart, Jorwerterfeart, Wielerfeart.
Het betreft hier de aanleg van het voetpad langs de vaarten tussen de buurtschap De Him en het dorp Jorwert en de verbetering van de mogelijkheden voor de kleine recreatievaart als onderdeel van het baggerproject Jaanfeart, Jorwerterfeart en Wielerfeart. Kosten van het gehele project worden geraamd op E 838.696, -; die van toeristisch/recreatieve voorzieningen E 419.127, -; toegekende bijdrage E 40.000, -.

Kuierpaden door het terpenlandschap
Het betreft hier een project van Dorpsbelangen Schingen/ Slappeterp, Dronrijp, Menaldum, Ried en Kleaster Anjum voor het beheer en onderhoud van 14 km. wandelpad langs oude paden en cultuurhistorische waardevolle punten. De kosten van het project worden geraamd op E 62.000, -; toegekende bijdrage E15.500, -.

Wedstrijdcentrum Workumer zeilvereniging.
Aan de IJsselmeerkust te Workum zal een -drijvend- zeilwedstrijdcentrum worden gerealiseerd met als doel om (inter)nationale zeilwedstrijden te (kunnen) organiseren, aangevuld met trainingsfaciliteiten. De kosten worden geraamd op E 356.100, -; toegekende bijdrage E 25.000, -.

Toankamer 't Ponthús Starum.
Twee aan het Hellingpad gelegen ponthuizen (voormalige arbeiderswoningen voor het personeel van de veerpont naar Enkhuizen) zijn geschikt gemaakt als expositieruimte voor een permanente tentoonstelling over het Vrouwtje, een wisseltentoonstelling over een bepaald thema/tijdperk uit de geschiedenis van Stavoren; het geheel wordt aangevuld met een filmzaal. De Toankamer zal ook voor kinderen aantrekkelijk worden ingericht. De totale kosten worden geraamd op E 242.775, -; toegekende bijdrage E 40.000, -.

Route Zuidwest Fryslân.
Dit project behelst de bouw van een database waarin 200 gestandaardiseerde routes in zuidwest Fryslân worden opgenomen die eind 2006 digitaal en printbaar beschikbaar moeten zijn (in het Duits, Engels en Frysk). Het betreft fiets-, wandel-, vaar- en themaroutes en ruiterpaden. De kosten van het project worden geraamd op E 77.000,-; toegekende bijdrage E 22.385,-.

Uitbreiding manege De Caprilli te Sonnega.
Het project betreft de uitbreiding van de bestaande manege (in Sonnega) met een tweede rijhal van 30 x 60 meter.. De kosten van de uitbreiding worden geraamd op E 377.000,-; toegekende bijdrage E 40.000,-.


---- --