Gemeente Rotterdam

Nr. 120
14 juni 2006

Kralingen-Crooswijk 49 monumenten rijker

Het College heeft besloten 49 gebouwen en objecten in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk aan te wijzen als gemeentelijk monument. De selectie vormt het eerste deel van circa vierhonderd gebouwen en objecten in Rotterdam die de komende jaren worden voorgedragen voor aanwijzing tot gemeentelijk monument. Alle monumenten zijn verbonden met de economische en sociale geschiedenis van Rotterdam.

In Kralingen-Crooswijk zijn 42 monumenten uit de periode 1850-1940 aangewezen met een grote diversiteit aan stijlen, variërend van Jugendstil tot het Nieuwe Bouwen en van neorenaissance tot expressionisme. In die selectie bevinden zich onder andere kerken, woonhuizen, woonwinkelpanden, schoolgebouwen, fonteinen en groengebieden.

Uit de periode 1940-1965 zijn zeven monumenten geselecteerd die kenmerkend zijn voor de periode van de wederopbouw van Rotterdam. Het gaat om twee woongebouwen, drie woonhuizen, een onderwijsvoorziening en een van oorsprong religieuze instelling. Enkele monumenten zijn representatief voor de vernieuwingen in de woningbouw waar nieuwe typen woningblokken ontstonden, zoals de serviceflat, en nieuwe ruimtelijke indelingen werden toegepast zoals het split-level principe. De stijl varieert van delfts traditionalisme en functionalisme tot brutalisme.

Rotterdam kent momenteel 569 beschermde monumenten: 111 gemeentelijk en 458 van rijkswege. Samen met de beschermde stadsgezichten en de aandachtsgebieden vormen ze de Collectie Rotterdam. Uiteindelijk zal de Collectie Rotterdam ongeveer duizend gemeentelijke en rijksmonumenten tellen.

noot voor de redactie/