Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 14 juni 2006

Politiek machtsspel kan D66 kop kosten

De strijd tussen de kopstukken Alexander Pechtold en Lousewies van der Laan om het partijleiderschap, legt bloot waarom D66 in twaalf jaar op rij 21 zetels heeft verloren en de afstand tussen politici en de samenleving alsmaar groter wordt. Het gaat in essentie niet meer over dienstbaarheid aan de samenleving. Wat 'scoort' is het uitschakelen van de tegenstander. 'Energieverspilling', vindt Simone Kuiter, één van de acht kandidaat lijsttrekkers van D66.

Zij zegt: "Waar Nederland nu behoefte aan heeft zijn bestuurders die het vertrouwen teruggeven aan mensen, die meer de aandacht richten op dat wat ons bindt, dan wat ons scheidt. Ook binnen D66."

Gevecht

In de peilingen houdt D66 nog maar drie van de zes huidige zetels over. Indien de sociaal-liberale partij niet snel in de lift komt, kan de kiezer volgend jaar de partij maken of breken. Kuiter: "Met het gevecht tussen Pechtold en Van der Laan, met als inzet de militaire missie naar Afghanistan, verliest D66 elke geloofwaardigheid. Beide kandidaten laten zien hoe het niet moet en waar de kiezer de politiek keihard op afrekent: politiek machtsspel."

Opheffen

Als dit zo doorgaat dan kan de partij zich - volgens Kuiter - nog voor de verkiezingen van 16 mei 2007 opheffen. "Mensen zijn dit egogedrag zat, ze willen vertegenwoordigd worden door iemand die ze kunnen vertrouwen, door iemand die niet is belast met een politiek verleden, die zich volledig kan richten op de toekomst. Een toekomst waarin alle mensen evenveel recht hebben op gelijkheid, geluk, gezondheid, vreugde, vrijheid, welvaart, etc. Dáár zou het om moeten gaan." Iemand als Simone Kuiter.

Het hart

Hoe denkt Simone Kuiter dat toekomstbeeld te realiseren? "Door de aandacht te verschuiven van wat mensen verschilt van elkaar naar dat wat hen bindt. Door de menselijke maat terug te brengen in de politiek, het hart te laten beslissen en het verstand te gebruiken om dingen te begrijpen."