Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-318       |
|                                            |Arnhem|14 juni 2006   |
|                                            |,     |               |
PROVINCIALE INZET VOOR RUIMTE VOOR DE RIVIER

Provincie Gelderland wil zich waar mogelijk inzetten voor het vinden van de beste mogelijkheden voor de uitvoering van de Planologische Kernbeslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier. De PKB wordt op 19 juni in de Tweede Kamer behandeld, maar daarmee ligt de vormgeving van veilige rivieren niet helemaal vast. De PKB biedt de mogelijkheid aangepast te worden als er betere oplossingen mogelijk zijn.

De provincie gaat leiding geven aan regionale initiatieven voor de optimalisering van de plannen. Het gaat om alternatieve maatregelen rond de Hoogwatergeul in Zutphen, de dijkteruglegging in Munnikenland en de invulling van een alternatief maatregelenpakket voor de Waal.

In de Planologische Kernbeslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier heeft het kabinet maatregelen opgesteld om de grote rivieren in Nederland veilig te houden. In de plannen krijgen de rivieren meer ruimte, in plaats van het steeds verder verhogen en versterken van dijken. Gelderland heeft in een Regioadvies aan het kabinet structurele maatregelen geadviseerd die bijdragen aan de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. De provincie heeft hiermee in belangrijke mate bijgedragen aan de gemaakte keuzes en wil ook een rol spelen bij het uitvoeren van de plannen in Ruimte voor de Rivier.

IJsselsprong
Gedeputeerde Theo Peters zal de stuurgroep IJsselsprong voorzitten. De gemeenten Zutphen, Brummen en Voorst, het Waterschap Veluwe en de stedendriehoek hebben de provincie gevraagd leiding te geven aan een stuurgroep die de haalbaarheid van een regionale voorkeur moet aantonen. De regio wil een koppeling van een hoogwatergeul met stedelijke uitbreiding van Zutphen over de IJssel, terwijl in de PKB is gekozen voor een dijkteruglegging Cortenoever en Voorsterklei. De regio heeft van het kabinet tot midden 2008 de tijd om aan te geven dat hun alternatief haalbaar is.

Munnikenland
Gedeputeerde Harry Keereweer wordt op verzoek van de betrokken partijen voorzitter van een stuurgroep die een integraal herinrichtingsplan maakt rond de dijkteruglegging Munnikenland en de uiterwaardverlaging Brakelse Benedenwaarden. Munnikenland ligt bij Kasteel Loevestein en is onderdeel van het project Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). De werkzaamheden zijn een kans voor optimale herinrichting van het gebied en de provincie, gemeente, waterschap en NHW gaan het plan voorbereiden.

Waalweelde
Om budgettaire redenen is in de PKB gekozen voor kribverlaging tussen Nijmegen en Munnikenland met alleen het project Druten als aanvullende maatregel. De regio ziet mogelijkheden om ruimtelijke ontwikkelingen ook op andere plaatsen langs de Waal een impuls te geven. Een informeel platform van overheid, bedrijfsleven, wetenschap en actiegroepen heeft het initiatief genomen om een plan te maken voor rivierverruiming langs de Waal. De Radbouduniversiteit, lid van het platform, heeft het project Waalweelde uitgewerkt, waarin de partijen samen een inrichtingsplan voor de Waaluiterwaarden opstellen dat veiligheid koppelt aan sociaal-economische ontwikkeling. Het plan zou alsnog in de PKB en het streekplan moeten worden opgenomen. Een nog te formeren stuurgroep onder leiding van de provincie zal leiding geven aan het project Waalweelde.