Arbodiensten zijn WK-ziek

WOERDEN, 20060614 -- De zogenaamde "WK-ziekte" waar een aantal grote arbodiensten veel ophef over maken is een ziekte van deze arbodiensten zelf. Een vorm van populair inspelen op valse sentimenten; die mensen in een kwaad daglicht zet - alsof ze zich te pas en te onpas ziek melden. Arbodiensten verhullen hiermee hun onkunde.


Dit stellen Ad Smit en Gilbert van der Mooren, directeur van MKB benefits Nederland BV. "Wij ergeren ons in toenemende mate aan de golf van publiciteit rond de stijging van het verzuim die geconstateerd wordt rond belangrijke voetbalwedstrijden. Deze ervaringen hebben wij namelijk helemaal niet. Het tegendeel is juist het geval. Het verzuim blijkt eerder iets lager te liggen na dit soort wedstrijden in plaats van hoger. Mensen nemen er vrij voor of ze ruilen diensten onderling. Ze willen graag napraten over de wedstrijd en dat kan beter op het werk dan thuis in je eentje "ziek" op bed. Bovendien spelen de meeste bedrijven goed in op het WK door in overleg met de werknemers oplossingen te zoeken. En de werknemer denkt daar graag in mee".
De percentages die genoemd worden door sommige arbodiensten zijn schrikbarend hoog. Er is iets grondig mis met de verzuimcultuur bij bedrijven waar dit voorkomt en de arbodienst die daar actief is. En het is die arbodienst te verwijten. Zolang daar nog de gedachte heerst dat huiscontroles bij werknemers de oplossing bieden. Dat is dweilen met de kraan open: de controleurs zijn makkelijk te misleiden voor wie dat wil.

MKB benefits heeft goede ervaring opgedaan, en kan dit met harde cijfers staven, dat het verzuim daalt bij een preventieve aanpak, in de vorm van samenwerking en overleg tussen werkgever en werknemer. Daar waar een cultuur heerst van binding met het bedrijf, het anticiperen op mogelijk verzuim en adequaat ingrijpen wanneer verzuim zich toch voordoet, blijkt het fenomeen 'WK-ziekte' nauwelijks voor te komen.
Een dergelijke aanpak zet meer zoden aan de dijk dan populair inspelen op valse sentimenten, die werkgevers en werknemers onterecht in een hoek zetten waar ze vandaag de dag al lang niet meer in zitten.




MKB benefits