Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 14 juni 2006

Minister Veerman blijft Nederlandse strategie verdedigen

IWC 58: lot walvis steeds onzekerder

Minister Veerman past zijn strategie ten aanzien van de walvisjacht niet aan en blijft zoeken naar een compromis met walvisjager Japan. Dat blijkt uit het debat dat de minister vandaag had met de vaste kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dierenbeschermers, waaronder de WSPA, reageren teleurgesteld. Vrijdag begint de 58e vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC).

De WSPA (World Society for the Protection of Animals) vindt dat Nederland met deze strategie het signaal afgeeft dat er te praten valt over hervatting van de walvisjacht. Sinds 1986 bestaat er een verbod op de commerciële walvisjacht (moratorium). Noorwegen, Japan en IJsland negeren dit verbod. Minister Veerman wil zijn rol van bruggenbouwer echter niet loslaten uit angst walvisjagende landen op hun tenen te trappen. Positief is dat de minister heeft gegarandeerd dat Nederland het huidige moratorium niet wil loslaten.

De bewindsman geeft zijn garantie in de week dat in het geheim gemaakte opnames aantonen dat het zelfs onder de beste weersomstandigheden niet mogelijk is midden op zee op humane wijze een walvis te doden. Dat blijkt uit undercoverbeelden van WSPA en EIA.

Voor de kust van Hamningberg in Noorwegen maakte de WSPA vorige maand samen met EIA (Environmental Investigation Agency) opnames van de Noorse walvisjager 'Brandsholmbøen'. Nadat dit schip 25 minuten achter een dwergvinvis heeft aangezeten, wordt een granaatharpoen afgeschoten. En hoewel de weerscondities optimaal zijn, duurt het maar liefst 2,5 minuten voordat de walvis sterft.

Het dier werd vergezeld door een andere dwergvinvis, die ternauwernood wist te ontsnappen. Het is opmerkelijk dat de walvissen samen waren; dat doen ze normaal alleen tijdens het paren of als een walvis een kalf heeft. Wat de relatie tussen deze twee dieren was, is onbekend.

Het onderzoek toont eens te meer aan dat wreedheid inherent is aan de walvisjacht en dat de walvisjacht om die reden alleen al zo snel mogelijk moet stoppen, aldus de WSPA.

De 58e vergadering van de IWC vindt van 16 tot en met 20 juni plaats op de Caribische eilandengroep St. Kitts en Nevis. Voor het eerst in jaren dreigen de pro-walvisjagende landen een meerderheid te hebben op deze vergadering.

Noot voor de redactie;

Ingezonden persbericht