Lijst Pim Fortuyn


LIJST PIM FORTUYN

Tweede Kamerfractie

PERSBERICHT

Den Haag, 14 juni 2006

LPF: geen matjes, piercings en tatoeages bij politieagenten

Er moet een beschavingsoffensief komen met duidelijke eisen aan het uiterlijk van agenten waarmee het gezag van de politie kan worden vergroot. Reden van het toenemende geweld tegen politieagenten is niet alleen de toenemende agressiviteit van burgers maar ook de uitstraling van Nederlandse agenten, die in een aantal opzichten te weinig gezaghebbend is.

LPF-woordvoerder Joost Eerdmans zal dit voorstel morgenochtend doen in een politiedebat met minister Remkes. Eerdmans wil dat Remkes voor alle politiekorpsen in ons land striktere regels gaat stellen ten aanzien van het uiterlijk van de politieagent, in navolging van de New Yorkse politie (NYPD).

De NYPD verlangt van agenten dat zij het toonbeeld van gezag zijn. Regels omtrent het uiterlijk van agenten tijdens diensttijd worden gegeven in de Patrol Guide. Zo wordt agenten opgedragen te allen tijde hoffelijk en respectvol te zijn ten opzichte van burgers en verdachten. Ook dienen zij zich aan strikte eisen voor het uiterlijk te houden: mannelijke agenten die lang haar hebben dit haar onder hun pet te verbergen, vrouwelijke agenten dienen het lange haar in een paardenstaart te dragen en het dragen van oorbellen, piercings (tijdens diensttijd) en zichtbare tatoeages is verboden.

Een groot deel van de Nederlands bevolking vindt dat politieagenten in hun voorkomen meer gezag zouden moeten uitstralen dan ze nu doen. Korpschef Welten van Amsterdam-Amstelland heeft het voorbeeld van de New Yorkse politie begrepen en kondigde nog niet zo lang geleden een beschavingsoffensief aan voor zijn agenten. In dat kader wordt het agenten van dit korps voortaan verboden piercings, oorbellen en zichtbare tatoeages te dragen. 'Matjes' bij mannelijke agenten dienen tot het verleden te behoren en vrouwelijke agenten moeten lang haar opsteken. Ook het dragen van de pet is voor agenten die zich op straat begeven wil Welten verplicht stellen.

Het initiatief van Amsterdam-Amstelland krijgt vooralsnog geen navolging in de rest van het land. In veel korpsen, zoals Rotterdam-Rijnmond, wordt de individuele agent juist weer volledig vrijgelaten in zijn keuze van haar en piercingdracht. De LPF wil daarom een landelijk beschavingsoffensief.




Lijst Pim Fortuyn