Gemeente Valkenburg aan de Geul

Valkenburg aan de Geul, 14 juni 2006

Start restauratie historische kademuren

Het college van de gemeente Valkenburg aan de Geul heeft een bouwvergunning verleend voor het reconstrueren en restaureren van de kademuren in het centrum van Valkenburg. Het betreft het gedeelte van de Geultak dat ligt tussen de brug Emmalaan en de Walramstuw. In de vergunningverlening is ook de brug naar de Nieuwe Kerk meegenomen.

De kademuren van de Geultak verkeren in een slechte staat van onderhoud en zijn dringend aan een opknapbeurt toe. Plannen voor herstel lagen al veel langer klaar, maar de kosten voor het project konden door de gemeente en waterschap Roer en Overmaas niet volledig worden gedragen. Door de toezegging van provinciale subsidie, die in de komende jaren tot maximaal 2,7 mln euro zal oplopen, kan nu eindelijk met de reconstructie worden gestart.

Het herstelproject krijgt een bijzondere dimensie door de kademuren letterlijk in het licht te zetten van de Italiaanse kunstenaar Ingo Maurer. Daarmee voegt de gemeente een nieuw element - design - toe aan de historische kademuren en zet ze een eerste stap richting Wellnessboulevard, het toekomstperspectief van Valkenburg aan de Geul en omgeving.