Ingezonden persbericht


Persbericht donderdag 25 mei 2006:

De JOVD het spoor bijster?

VVD-jongeren organiseren discussieavond met racistisch Vlaams Belang

De JOVD, VVD-jongeren, zijn voornemens om op woensdag 14 juni een discussieavond over integratie te houden. Speciale gastspreker op deze avond is Bert Schoofs, tweede man van het extreem-rechtse Vlaams Belang. Het Vlaams Belang is de rechtstreekse opvolger van het Vlaams Blok. Het Vlaams Blok werd eind 2004 ontbonden nadat de partijleiding werd veroordeeld wegens racisme.

Op donderdag 11 mei werd Vlaanderen opgeschrikt door een verschrikkelijke meervoudige racistische moord. De dader was afkomstig uit een Vlaams Belang-familie. Wat volgde was een golf van brede maatschappelijke woede. Woede die zich niet enkel richtte op de dader, maar ook op zijn umfelt, het Vlaams Belang (VB).
De oppositie partij Agalev (Vlaamse Groenen) wijzen het VB op haar website aan als één van de oorzaken van de moord: "het groeiende, door het VB aangewakkerde racisme leidt rechtstreeks tot racistisch geweld". Maar ook vanuit regeringspartijen wordt het VB moreel verantwoordelijk gehouden. Voor de Belgische TV zei Bart Somers, voorzitter van het liberale VLD, dat het VB "een verpletterende verantwoordelijkheid draagt voor het creëren van een vijandbeeld". Het Joodse Simon Wiesenthal centrum vroeg in een brief aan VLD minister Dewael om grondig onderzoek te doen naar de band tussen de racistische moorden in Antwerpen en het VB.
Naast felle kritiek vanuit de maatschappij en uit de hoek van andere politieke partijen en de media, rommelde het ook binnen de Vlaams Belang zelf. Een VB-gemeenteraadslid, Maggy Weemaes, besloot haar functie neer te leggen. Jos Debruyne, een voormalig Vlaams Blok-kaderlid, riep in een open brief op om het Vlaams Belang, net als haar voorganger, voor de rechter te brengen.

Dit alles weerhoudt de JOVD, VVD-jongeren, er niet van om op woensdag 14 juni een discussie avond over integratie te organiseren met als gastspreker Bert Schoofs. De Anti-Fascistische Aktie (AFA) is verbaasd over deze opmerkelijke stap van de VVD-jongeren en keurt deze af. Ook lijkt ons dat de momenteel sterk verdeelde VVD wel genoeg andere zorgen aan haar hoofd heeft.

Een andere spreker is Martin Dijkhuizen, bestuurslid van Nieuw Rechts en tevens het enige gemeenteraadslid van de partij. Nieuw Rechts omschrijft zichzelf als een rechts-radicale volkspartij. Lange tijd was Nieuw Rechts de rijzende ster binnen extreem-rechts Nederland, maar na afgelopen gemeenteraadsverkiezingen bleef er weinig meer van de partij over. De Nieuw Rechts verkiezingskrant werd door de drukkerij geweigerd, websites werden door de provider afgesloten, de gemeente Rotterdam begon een juridische procedure om vele tienduizenden onterecht uitbetaalde euro's terug te vorderen, vrijwel het gehele kader heeft de partij gillend verlaten en financieel gezien staat de partij met méér dan een been in het graf. Met het uitnodigen van een politiek onbenul als Dijkhuizen lijken de VVD-jongeren eerder uit op sensatie dan op een serieuze politieke discussie.

AFA verwijt de VVD-jongeren gebrek aan compassie met de slachtoffers van de meervoudige racistische moord, dat zij uitgerekend nú haar naam verbindt aan de racisten van het Vlaams Belang. Het getuigt van een volledig gebrek aan timing om dezer dagen met een figuur als Bert Schoofs over integratie te discussiëren.

Wij hopen dat zaal Chateau St. Gerlach en de andere genodigden meer maatschappelijk besef tonen en besluiten om hun naam niet aan het Vlaams Belang te verbinden.

~~~~
Noot voor de pers:
Aanvullende informatie en links naar achtergrond informatie over het Vlaams Belang en Nieuw Rechts zijn te vinden op:
http://www.afan.dds.nl/nijmegen/nieuws/2006mei25.htm of http://www.afanijmegen.org/.
AFA is telefonisch bereikbaar op nummer: 06-15.626.309

AFA-Nijmegen
Postbus 1184
6501 BD Nijmegen
Giro; 918.99.88
http://www.afanijmegen.org/