Socialistische Partij

EU moet zich niet bezighouden met strafrecht

14-06-2006 * Gisteren debatteerde het Europees Parlement over een uitspraak van het Hof die kan leiden tot verdere Europese bemoeienis met het strafrecht in de lidstaten. SP Europarlementariër Kartika Liotard hekelt deze ontwikkeling en de laconieke houding van het parlement daarover.

Kartika Liotard Liotard: "Elk klein gaatje in Europese regels wordt door het Hof ingevuld. Op die manier bepalen rechters in plaats van politici wat het uiteindelijke beleid van de EU is. Dat kán in een democratie niet de bedoeling zijn". Gisteren besprak het parlement een uitspraak van het Hof die `bevestigde' dat de EU het recht heeft bepalingen over strafrecht in haar regelgeving op te nemen zolang die onder de zogenaamde eerste pijler valt.

Liotard: "Op deze manier sluipt steeds meer strafrecht in Europese regels, terwijl wij toch echt vinden dat dit een competentie van de nationale overheden is. Er is ook geen juridische basis voor Europees strafrecht. De EU krijgt zo steeds meer mogelijkheden om te bepalen wat wel en niet strafbaar is in de lidstaten, en welke straffen daar dan op zouden moeten staan. Dat is onacceptabel en onwettig".

In de resolutie die werd aangenomen kwam het parlement niet verder dan een herbevestiging van haar eigen bevoegdheden rond regelgeving. Liotard:"Dat klinkt democratisch, maar Nederland moet zelf bepalen wat in Nederland wel of niet strafbaar is en welke soort straffen zij wil opleggen. Daar hebben we Brussel niet voor nodig". Zie ook:
* zie ook: Brussel moet Nederlands strafrecht niet bepalen (3 mei 2006)