Radboud Universiteit Nijmegen


Do 15-06-2006 Efrem de Syriër, woordkunstenaar en theoloog 13:30 uur Drs. J.C.M. den Biesen (Theologie) Titel proefschrift: Eenvoudig en stoutmoedig: De kunst van het symbolisch denken volgens Efrem de Syriër Promotores: Prof. dr. H.G.B. Teule Prof. dr. A.J.M. Davids E-mail: keesdenbiesen@hotmail.com Handelseditie: Gorgian Press Piscataway USA

De oriëntaalse theoloog Efrem de Syriër (306-373) geldt als een van de grootste christelijke dichters, die een bijzondere plaats inneemt in de geschiedenis van het christelijk denken. Zijn schrijf- en denktrant wordt symbolisch genoemd, omdat hij zich bij voorkeur van analoge en beeldende taal bedient. Theoloog Kees den Biesen onderzoekt de literaire, intellectuele en theologische strategieën in Efrems oeuvre. Hij geeft een nadere omschrijving van het symbolisch denken van de Syriër en evalueert de intrinsieke waarde ervan. Hij bespreekt moderne Efremstudies, werkt een interdiscipliaire methodiek uit, illustreert deze aan de hand van een belangrijk poëtisch en theologisch thema (woord en stilte) en evalueert de belangrijkste theologische interpretaties van Efrems geschriften. Ten slotte geeft de promovendus zijn visie op de dichter als woordkunstenaar en theoloog. Vanuit zijn literair meesterschap en zijn vertrouwdheid met het sacrale ritueel, heeft Efrem een verfijnd systeem van open symbolen en concepten ontwikkeld, dat het christelijk denken tot een ware kunst verheft en een volmenselijke kwaliteit verleent.
Kees den Biesen (Maastricht,1959), studeerde filosofie en theologie. Zijn promotieonderzoek werd begeleid vanuit het Research Institute for Theology and Religious Studies.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: info@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/agenda en onder de rubriek Onderzoek op www.ru.nl/onderzoek.


---- --