Gemeente Drechterland

14-6-2006

Collegeadvies notitie windmolens

Een notitie over het beleid voor windmolend is onlangs door het college behandeld. Het college legt haar conclusies in september voor aan de gemeenteraad en vraagt in juli het advies aan de raadscommissie Grondgebied.

In het rapport worden de windmolenlocaties beschreven en de aanvragen die zijn gedaan beoordeeld. Het betreft twee concrete bouwaanvragen voor een lijnopstelling van windmolens, en een opwaardering van een bestaande molen.

Drechterland heeft op dit moment geen uniform beleid over de mogelijkheid tot plaatsing van windmolens. De oude gemeenten hadden afwijkende standpunten die niet zijn geharmoniseerd. Het oude beleid is nu herzien en er is nieuw beleid geformuleerd dat wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Ook enkele bepalingen uit de bestemmingsplannen zijn opnieuw tegen het licht gehouden en de gemeenteraad wordt gevraagd naar zijn mening. In het rapport wordt ook een relatie gelegd met het âWindmolenplan West-Frieslandâ. Verder wordt in het rapport uitgebreid ingegaan op mogelijke locaties voor windmolens en wordt een reactie gegeven op de zienswijzen die zijn ingediend.

Het college van Drechterland is nu zover dat verdere behandeling van de aanvragen kan worden gestart. De verwachting is dat de raadscommissie Grondgebied het onderwerp in de vergadering van juli zal bespreken. Behandeling in de raadsvergadering van september is dan het eerst mogelijke moment een besluit over deze de uitgangspunten te nemen.

De onderstaande standpunten van het college voor het beleid voor nieuwe en bestaande molens zullen door de raadscommissie Grondgebied op 18 juli 2006 worden besproken ter advisering aan de gemeenteraad:
1. Plaatsing van windmolens als middel om de CO' uitstoot terug te dringen is, afhankelijk van de locatie en omvang, een passend middel waarbij windmolens binnen Drechterland mogelijk zijn;
2. Na beoordeling van mogelijke locaties in Drechterland blijft alleen de Opperweg over als locatie die verder wordt onderzocht.
3. Het huidige plan voor 3 windmolens van 3 Megawatt kan nog niet geaccepteerd worden omdat naar aanleiding van de inspraak nog nader overleg dient plaats te vinden. Dit kan een aanpassing van het plan of een afwijzing van het plan tot gevolg hebben;
4. De opwaardering van de solitaire molen aan de Elbaweg 16b wordt in principe onderschreven maar daarbij wordt de opwaardering van de molen aan de Westerkerkweg 78 uitgesloten.Verder onderzoek naar de effecten en nader overleg met de provincie zijn nodig voordat een definitief besluit kan worden ggenomen over het voeren van de opwaarderingsprocedure Elbaweg 16b.

---

documenten
Notitie_Windmolenbeleid

---