Ingezonden persbericht


Persbericht

15 juni 2006

Air Products en Hygear leveren waterstof voor openbaar vervoer project in Toulouse

Air Products, wereldwijd marktleider in de productie van waterstof, en Hygear uit Arnhem, fabrikant van apparatuur voor de productie van waterstof, hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling van het eerste proefproject met waterstof in het Franse openbaar vervoer. In Toulouse gaat een aantal bussen op een mix van aardgas en waterstof rijden. De samenwerking tussen Air Products en Hygear werd deze week bekendgemaakt tijdens de World Hydrogen Energy Conferentie in Lyon.

Doel van de proef in Toulouse, een initiatief van Gaz de France, is het testen van een mix van aardgas en waterstof als brandstof voor bussen. Het project moet begin 2007 volledig operationeel zijn. Voor de proef werkt Gaz de France nauw samen met Air Products, dat één van de grootste leveranciers van waterstof en equipment voor productie, transport en distributie van waterstof ter wereld is. Air Products levert de brandstof mix- en de distributieapparatuur. Voor de productie van waterstof op locatie werd het Arnhemse bedrijf Hygear ingeschakeld, dat zich heeft toegelegd op de ontwikkeling, productie en installatie van apparatuur voor de kleinschalige productie van waterstof. Hygear levert voor het project een nieuwe aardgas reformer (HGV-S), die tijdens World Hydrogen Energy Conferentie in Lyon op de stand van Air Products gepresenteerd werd.

"We zijn behoorlijk onder de indruk van de reformertechnologie, die Hygear ontwikkeld heeft", zegt Ian Williamson, manager van de Future Energy Solutions Group van Air Products over de samenwerking. "Als men de prestaties en de geringe afmetingen van de HGV-S combineert met onze apparatuur voor de compressie, opslag en distributie van waterstof, krijg je de meest complete infrastructuur voor de distributie van waterstof in heel Europa." De beide bedrijven gaan in het kielzog van het project in Toulouse actief op zoek naar andere proefprojecten. Williamson: "Verschillende, internationale projecten, waaronder de recente opening van het eerste waterstof tankstation in Delhi (India), hebben bewezen dat de toevoeging van waterstof aan aardgas de milieu-prestaties van voertuigen verbetert ten opzichte van het gebruik van alleen aardgas. Deze projecten dragen ook bij aan de ontwikkeling van een infrastructuur voor productie, transport en distributie van waterstof. We vinden het gewe ldig, dat we samen met Hygear en Gaz de France kunnen werken aan een concept voor onsite productie van waterstof en aan de ontwikkeling van het gebruik van waterstof in Frankrijk."

Voor Air Products is de ontwikkeling van toepassingen van waterstof één van de belangrijkste speerpunten. Men zet momenteel vooral in op de ontwikkeling van een brandstofcel voor het opwekken van warmte en electriciteit (warmte kracht koppeling), de ontwikkeling van waterstof als brandstof voor voertuigen en de ontwikkeling van tankstations voor de distributie waterstof. Er zijn de afgelopen tien jaar wereldwijd al meer dan dertig tankstations door Air Products gebouwd. Dit jaar komen daar nog eens twintig bij. In Rotterdam werkt Air Products eveneens aan waterstofprojecten. Daar heeft Air Products een grootschalige productiecapaciteit en er ligt een pijpleidingennetwerk voor transport en distributie van waterstof.
---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Air Products (www.airproducts.com), Pim Meyboom, business manager Rotterdam (telefoon: 010-2961336 of via e-mail: meyboop@airproducts.com of) of Koos Sanderse, account director (telefoon: 010-2961326 of via e-mail: sanderkj@airproducts.com).

Nederlands perscontact:
Wisse Kommunikatie
Francine Loos of Theo Snijders
Telefoon: 026-4431523
E-mail: francine.loos@wisse-worldcom.nl of theo.snijders@wisse-wordcom.nl

Over Air Products
Air Products levert stikstof- en zuurstof- en argon, procesgassen en speciale gassen, performance materials en intermediate chemicals in de sectoren technologie, energie, medisch en industrieel. Air Products staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve cultuur, de operationele vakkundigheid en de verantwoordelijkheid voor veiligheid en milieu. De jaaromzet bedroeg in het boekjaar 2005 ruim 8 miljard dollar. Air Products heeft in Nederland vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Terneuzen en het Rotterdamse havengebied (Bottlek, Pernis en Europoort). Bij Air Products werken wereldwijd 20.000 medewerkers. Meer informatie: www.airproducts.nl