Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht Wereld Natuur Fonds
15 juni 2006

WNF ZEER BEZORGD OVER NEDERLANDSE OPSTELLING BIJ IWC IN ST. KITTS EN NEVIS

Het Wereld Natuur Fonds is zeer bezorgd over de bemiddelende opstelling van de Nederlandse regering bij de jaarvergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), die vrijdag 16 juni in het Caribische eilandenstaatje St. Kitts en Nevis begint. Hoewel minister Veerman van LNV tegen de walvisjacht is, ziet het er naar uit dat de Nederlandse delegatie aanstuurt op een compromis tussen de walvisbeschermende landen en de walvisvarende landen. Dit zou op termijn tot een opheffing van het jachtverbod kunnen leiden, aldus het Wereld Natuur Fonds.

"De Nederlandse opstelling baart ons hele grote zorgen", aldus Gerhard van den Top, directeur Natuurbescherming, in een webvideo die het Wereld Natuur Fonds vandaag heeft uitgebracht. "De positie van de Nederlandse overheid om een compromis te willen sluiten is vooral zo slecht, omdat die Japan, IJsland en Noorwegen de indruk geeft dat er nu te praten valt over de opheffing van het jachtverbod". Maar er is geen enkele garantie dat de walvissen beter af zijn met een compromis, aldus Van den Top.

Volgens het Wereld Natuur Fonds laat de praktijk zien dat een bemiddelende aanpak niet werkt. Nederland heeft de afgelopen jaren vruchteloos diplomatiek overleg gevoerd met de walvisvarende naties, terwijl Japan tegelijkertijd alleen maar meer op walvissen is gaan jagen. Daarom heeft het Wereld Natuur Fonds, samen met andere Nederlandse natuur- en dierenbeschermingsorganisaties, in indringende gesprekken het ministerie opgeroepen om een andere strategie te kiezen. Bovendien stuurden de organisaties op 1 juni een brief aan premier Balkende met een vergelijkbare oproep.

Volgens Van den Top moet de IWC een echte natuurbeschermingscommissie worden in plaats van een commissie die praat over de jacht. "De discussie in St. Kitts en Nevis moet gaan over de bescherming van de walvis, over uitbreiding van beschermde zeegebieden, over het tegengaan van bijvangst van walvissen en over het aanpakken van geluidsoverlast door zeeschepen voor walvissen. Nederland moet zich nu niet gaan inspannen voor hervatting van de jacht. Dat zou echt doodzonde zijn", aldus Van den Top.

Mochten de walvisvarende landen samen met hun medestanders een meerderheid krijgen in de komende IWC-vergadering, dan zal het verbod op de walvisjacht overigens niet meteen worden opgeheven. Daarvoor is een ¾ meerderheid nodig. Wel kunnen andere negatieve besluiten worden genomen. Zoals het mogelijk maken van geheime stemmingen.

////////////////////

Filmmateriaal te downloaden:

- Via de beeldbank Datiq (streamnaam MPEG2_WNF-IWC-lb.m2p) is een webvideo van 2,5 minuut en een B-roll beschikbaar. Op de B-roll: 3 minuten beeld met quotes van WNF-directeur Natuurbescherming Gerhard van den Top en 3 minuten walvisbeelden.


- De webvideo is vanaf donderdag 15 juni ook te zien op www.wnf.nl


- Beeldmateriaal (video- + fotomateriaal) is ook op aanvraag beschikbaar.

Meer informatie:

Clarisse Buma, hoofd persvoorlichting Wereld Natuur Fonds, 030-6937374, 06-21548657 Esther Naber, persvoorlichter Wereld Natuur, 030-6937832, 06-29535947


-
Wereld Natuur Fonds
Boulevard 12
3707 BM Zeist