Gemeente Sneek


Sneek vraagt steun voor onderzoek historische informatiepunten

Burgemeester en wethouders van Sneek hebben besloten steun te vragen van de gemeentebesturen van Bolsward, Gaasterlân-Sleat, Lemsterland, Littenseradiel, Nijefurd, Skarsterlân, Wûnseradiel en Wymbritseradiel om een subsidieverzoek in te dienen bij de provincie voor het laten uitvoeren van een vooronderzoek naar de mogelijkheden van gezamenlijk op te zetten historische informatiepunten en een streekarchief.

De aanleiding is dat uit een 2004 in opdracht van de provincie gehouden onderzoek bleek dat de publieksfunctie en de collectievorming van de archieven van de betrokken gemeenten voor verbetering vatbaar bleken. In samenspraak met de directie van Tresoar, de provinciale archiefinspectie en regionale bibliotheekstichting en Plattelânsprojekten Zuidwest Fryslân besloten de gemeenten daarop een werkgroep op te richten. Deze kreeg tot taak een voorstel te ontwikkelen over een project 'Historische Toekomst van Zuidwest Fryslân'.

Het project heeft als doel de kwaliteit en publieksfunctie te verbeteren van de gemeentearchieven én van de streekarchieven, dorpsarchieven en andere niet-overheidsarchieven. Dit draagt bij aan het cultuurhistorisch besef van de inwoners en bevordert het cultuurtoerisme in Zuidwest Fryslân.

Voor er nu concrete plannen worden gemaakt, willen de gemeenten laten onderzoeken hoe groot het draagvlak voor het project is. Met andere woorden: wat kost het en wat zijn de financieringsmogelijkheden. En: zouden bibliotheken, lokale erfgoedinstellingen en provinciale partijen zoals Tresoar willen en kunnen meewerken aan het inrichten van historische informatiepunten. Last but not least moet bekeken worden of het mogelijk is een streekarchivaris aan te stellen en wat de consequenties daarvan zijn.

Voor dit onderzoek is geld nodig en hiervoor richten de gezamenlijke gemeenten nu een subsidieaanvraag aan de provincie.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 14-6-2006