Socialistische Partij

Irrgang: Maak mededingingswet strenger

15-06-2006 * Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang heeft vandaag gepleit voor hogere straffen indien sprake is van misbruik van een economische machtspositie en kartelvorming. Hij deed dit tijdens het debat over de wijziging van de mededingingswet.

De minister wilde de straffen voor het overtreden van de wet vaststellen op 10% van de omzet. Volgens het SP-Kamerlid is dit echter veel te weinig. "In Amerika zijn de boetes zelfs 80% en uit internationaal onderzoek blijkt dat een gemiddeld kartel jaarlijks 25% extra winst behaald door samenspanning. Ik heb dus via een amendement voorgesteld deze boete eveneens op te trekken naar 25%."

Het Kamerlid heeft tevens aandacht gevraagd voor het fenomeen van misbruik van inkoopmacht als gevolg van economische afhankelijkheid. Hiervan is sprake als een afnemer (bijvoorbeeld een verzekeraar) bij een leverancier (bijvoorbeeld een fysiotherapeut) allerlei extra kortingen bedingt omdat die leverancier toch geen kant op kan. Het MKB krijgt over dit fenomeen jaarlijks veel klachten.

De bijdrage van Ewout Irrgang aan de eerste termijn van het debat:

Een week geleden spraken wij hier met de staatssecretaris van Economische Zaken over de wet Consumentenbescherming. De SP onderstreepte het belang en de noodzaak van een goede en effectieve bescherming van de consument. Wat de SP betreft staat dit punt wederom centraal bij de behandeling van deze mededingingswet.

Tegelijkertijd is dit ook onze grootste kritiekpunt: het punt ontbreekt namelijk te veel in het wetsvoorstel en de memorie van toelichting. Bij de evaluatie van de mededingingswet is immers nog steeds geen centrale plaats gegeven aan de consument: zo worden zij bijvoorbeeld niet genoemd in de huidige wet.

In het artikel "Europees mededingingsbeleid en Paretiaanse welvaartstheorie" stelt emeritus hoogleraar Economie Arnold Heertje dat in het (Europese) mededingingsbeleid andere overwegingen dan de belangen van de consumenten, zoals werkgelegenheid, groei en innovatie onder- en niet nevengeschikt aan de bevrediging van de behoeften van de consumenten van nu en straks zijn. En ook de consumentenbond vraagt aandacht voor de bescherming en versterking van de economische belangen van consumenten als doel van de Mededingingswet.

De SP vindt dat mededinging geen doel op zichzelf is maar een middel om te verzekeren dat markten functioneren en blijven functioneren mede in het belang van de consument. De SP pleit er dan ook voor dat consumentenorganisaties als belanghebbenden in de zin van de Mededingingswet worden aangemerkt.

De SP vindt dat bedrijven en bestuurders harder moeten worden aangepakt indien zij (kartel)overtredingen begaan. Harder ook dan in het wetsvoorstel wordt voorgesteld. De hele blamage rondom de bouwfraude en de reputatie van Nederland Fraudeland maakt dan ook dat het invoeren van celstraffen voor bestuurders die betrapt zijn wenselijk is. Hiermee sluiten we ons bovendien aan bij een goede Europese traditie zoals ik uit de memorie van toelichting opmaak. Een Europese traditie, dat is iets wat deze minister moet aanspreken denk ik, maar is dat ook zo, vraag ik hem.

Volgens onder meer het Verbond van Verzekeraars is het aantal afgesloten bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen flink toegenomen. De SP vindt dit een zeer onwenselijke ontwikkeling en is van mening dat boetes niet verzekerbaar mogen zijn. Anders heeft het opleggen van hoge (hogere) boetes natuurlijk niet zo veel zin. Graag een reactie van de minister.

Meer in het algemeen is de SP van mening dat in Nederland de boetes (nog steeds) erg laag zijn, bijvoorbeeld in vergelijking met de VS. Amerikaans kartelhoogleraar en kartelexpert John M. Connor concludeerde onlangs dat Europa minstens het dubbele aantal kartels heeft in vergelijking met de VS. Hij is van mening dat een boete van maximaal 10% van de jaaromzet bij lange na niet genoeg is: in de VS kunnen bedrijven tot 80% van de jaaromzet opgelegd krijgen. Het risico van een faillissement kan volgens hem voorkomen worden door de boete gespreid op te leggen.

Volgens het meest toonaangevende onderzoek op het gebied van kartelovertredingen genaamd "Cartel overcharges: survey and meta-analysis" eveneens van de hand van de heer Connor, behaalt een gemiddeld kartel jaarlijks 25% extra winst door samenspanning. Daarom heb ik een tweetal amendementen ingediend waarvan in een amendement wordt voorgesteld de boetes voor materiele overtredingen te verhogen naar 25 procent en in de andere analoog daaraan de boetes voor formele overtredingen te verhogen naar 2,5 procent.

Dan kom ik op het punt van de capaciteit. De SP vindt de uitleg van de minister betreffende de belasting van de rechterlijke macht niet voldoende. Naar de indruk van de SP kampt de NMa ook met overmacht. De SP is daarom van mening dat indien de NMa effectief wil optreden, ook in het belang van de consument, een uitbreiding van de NMa wenselijk is. (Ook hier pleit Connor voor).

Dan de kwestie inkoopmacht: de minister schrijft in zijn brief d.d. 13 april jl. dat hij niets ziet in het aanpakken van inkoopmacht van grote ondernemingen. De SP heeft al eerder een punt gemaakt van het verwante onderwerp van verkoop onder kostprijs. Wederom krijgt mijn fractie sterk de indruk dat hier sprake is van een gebrek aan politieke wil het probleem van de inkoopmacht aan te pakken en daarom heb ik ook op dit punt een amendement ingediend.

Tot slot de schadevorderingen. In opdracht van de minister heeft advocatenkantoor Houthoff Buruma een inventarisatie gemaakt van de mogelijkheden voor civielrechtelijke handhaving van de mededingingsregels in ons land. Er worden in het rapport oplossingen aangedragen om obstakels die benadeelden van mededingingsovertredingen in Nederland op hun weg aantreffen bij het vorderen van een schadevergoeding weg te nemen dan wel zo klein mogelijk te maken. Waarom heeft de minister de huidige evaluatie van de Mededingingswet niet als gelegenheid aangegrepen om de mogelijkheden voor civielrechtelijke handhaving te verbeteren? En waarom niet het rapport van Houthoff Buruma hierbij betrokken, aangezien ook de Europese Commissie van mening is dat maatregelen het voor benadeelden gemakkelijker moeten maken geleden schade vergoed te krijgen? Is de minister bereid dit alsnog te doen?