Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nederlands Kampioenschap schaken kent topbezetting

Het Nederlands Kampioenschap schaken dat van 17 tot en met 29 juni in Studio 22, de grootste TV-studio van Nederland, op het Mediapark in Hilversum wordt gehouden is het sterkst bezette kampioenschap van deze eeuw. De topvijf van het Nederlandse schaak zal acte de présence geven.

Niet alleen is het deelnemersveld uitgebreid van tien naar twaalf spelers, maar voor het eerst sinds 1998 doet negenvoudig nationaal kampioen Jan Timman weer mee aan de strijd om de titel. Hij heeft een wild card gekregen. Ook Ivan Sokolov, op rating de sterkste schaker van Nederland, heeft toegezegd mee te spelen. Sokolov kreeg zijn plaats als de hoogst geklasseerde speler op de plaatsingslijst die zich nog niet op een andere wijze had gekwalificeerd. Zij zullen proberen regerend kampioen Loek van Wely van zijn zevende titel op rij af te houden.

Sergei Tiviakov, Friso Nijboer en Daniel Stellwagen hebben zich geplaatst op basis van hun prestatie tijdens het NK 2005. De spannende Halve Finales die onlangs in het raadhuis van Hilversum zijn gespeeld, leverden Erwin l'Ami, Jan Smeets, John van der Wiel en Yge Visser als deelnemers op.

Het veld wordt gecompleteerd door Jeroen Bosch, die zich plaatste via het Open Nederlands Kampioenschap, en de nieuwste Nederlandse grootmeester Jan Werle. Hij ontving een wild card.

De wild cards worden toegekend door het toernooicomité. Sytze Faber, voorzitter van het comité, geeft de volgende toelichting bij de keuze: 'Het hoofddoel, zo staat het in de annalen beschreven, van de wildcard is het bevorderen van de doorstroming van jonge, talentvolle en/of aansprekende, kleurrijke spelers. Pas als er niet zo'n speler beschikbaar is (dus doelbewust als secundair criterium), wordt de plaatsingslijst gevolgd. We waren van oordeel dat er in de persoon van Werle wel zo'n kandidaat voorhanden is.'

NK vrouwen
Ook het deelnemersveld bij het Nederlands Kampioenschap vrouwen is uitgebreid dankzij de sponsorbijdragen. In de afgelopen jaren speelden zes deelneemsters een dubbelrondig programma. Dit jaar zullen tien vrouwen in negen ronden beslissen wie de titel mee naar huis mag nemen. De grote favoriet in dit kampioenschap is zesvoudig nationaal kampioene Zhao Qin Peng. Via het vorige Nederlands Kampioenschap hebben Marlies Bensdorp en Bianca Muhren zich geplaatst. De halve finales leverden Petra Schuurman, Linda Jap Tjoen San, Pauline van Nies en Mariska de Mie als deelnemers op. De twee wild cards zijn toegekend aan Arlette van Weersel en Maartje de Jonge. Tea Lanchava tenslotte is uitgenodigd op basis van de plaatsingslijst.

Sponsors
Het NK Schaken 2006 wordt mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van:
* Provincie Noord-Holland

* Gemeente Hilversum

* Koninklijke Nederlandse Schaakbond

* TCN Media Park

* DutchView

* NOB Cross media facilities

* Wentink Events B.V.

* United Decor

* Kroymans Corporation B.V.

* ABN AMRO

* Hocras/OSP

* HP/l'Unité

* Tulip Inn Hilversum

* Drukkerij Brügemann B.V.

Uitvoerige informatie over het algemeen kampioenschap en het vrouwenkampioenschap is te vinden op de toernooisite.
---