Ingezonden persbericht


Amsterdam, 24 april 2006

Een tentoonstelling over vleesetende planten in de Hortus Amsterdam.

Het gevaar van verleiding

Er zijn weinig groepen planten die zo tot de verbeelding spreken als de vleesetende planten. In de loop van de evolutie hebben zij bizarre, vaak spectaculaire methodes ontwikkeld om insecten te lokken, te vangen en uiteindelijk te verteren. Tijdens het carnivorenweekend op 17 en 18 juni in de Hortus worden vele soorten carnivore planten getoond.

In juni staat bij de Hortus in Amsterdam een weekend in het teken van de vleesetende planten. Een expositie, rondleidingen en enkele lezingen bieden bezoeker tijdens het weekend de mogelijkheid om kennis te maken met de geheimen van deze fascinerende planten. Ook is het mogelijk om een eigen exemplaar te kopen om zo de levenswijze van carnivore planten in de eigen huiskamer nauwgezet te kunnen volgen.

Vangmethodes
Er zijn ongeveer 500 soorten vleesetende planten op de wereld. Zij groeien meestal op voedingsarme bodems. Om te kunnen overleven, hebben de planten hun bijzondere voedingswijzen ontwikkeld. Insecten worden gelokt met nectar of zoete geuren, waarna de val het werk doet. Zo heeft het Venus' vliegenvangertje vangbladeren met gevoelige tastharen, die razendsnel dichtslaan wanneer de haartjes door een insect aangeraakt worden. Zonnedauw heeft klierharen met sterke lijmdruppeltjes, waar insecten aan blijven kleven. De bladeren van de opvallende bekerplanten hebben de vorm van een beker om insecten in te vangen. De zoete nectar lokt insecten die op de gladde wand uitglijden en in de in de beker belanden.

Werkgroep Carnivora
Het weekend wordt georganiseerd in samenwerking met Werkgroep Carnivora. Werkgroep Carnivora, opgericht in 1986, is een club voor liefhebbers van vleesetende planten. Het doel van de werkgroep is om deze interessante hobby voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken.

Het Carnivorenweekend vindt plaats op 17 en 18 juni in de Hortus Botanicus Amsterdam, Plantage Middenlaan 2a, Amsterdam. De Hortus is geopend op deze zaterdag en zondag van 10.00 - 17.00 uur.

De rondleidingen (inclusief voederdemonstratie!) starten beide dagen om 11.00, 13.00 en 15.00 uur . De dialezing start beide dagen om 12.00 en om 14.00 uur in de Laranjazaal. Meer informatie vindt u op www.dehortus.nl

Voor meer informatie over het weekend kunt u contact opnemen met Barbara van Amelsfort, b.v.amelsfort@dehortus.nl of 020-6259021.

Voor meer informatie over de Werkgroep Carnivora of over carnivore planten kunt u contact opnemen met Wouter Noordeloos, evenementen@carnivora.nl of 0182-635772.

Bijschrift foto's: Foto 1 Voedertijd! Foto 2 Het gevaar van verleiding; Fotografie Werkgroep Carnivora

---- --