Ingezonden persbericht


Dokkum, woensdag 10 mei 2006

verkooptentoonstelling 'Haal het museum in huis' in Museum Het Admiraliteitshuis

Van 17 juni t/m 19 augustus 2006 organiseert Museum Het Admiraliteitshuis in Dokkum de verkooptentoonstelling:

'Haal het museum in huis'

Officiële opening door de heer Jacques d'Ancona
op donderdag 15 juni om 16.30 uur

P E R S B E R I C H T

Unieke museumstukken door By Frank verwerkt tot gestileerde stillevens

Admiraliteitshuis verkoopt topstukken in olieverf

DOKKUM - De verkooptentoonstelling 'Haal het museum in huis' in Het Admiraliteitshuis in Dokkum toont dertig schilderijen van Frank van Dijk. Deze succesvolle vormgever/kunstenaar heeft zich laten inspireren door de collectie van het museum. Hij verwerkte de topstukken tot bijzondere gestileerde stillevens.

Frank van Dijk is een bijzondere hedendaagse kunstenaar die werkt onder de naam By Frank. Zijn fascinerende stillevens kennen een unieke ontstaansproductie. Voor de tentoonstelling in Het Admiraliteitshuis fotografeerde hij de topstukken uit de collectie van het museum, waaronder Fries zilver en keramiek. Vervolgens bewerkte hij de foto's digitaal in zijn eigen speciale stijl. Daarna heeft hij de foto's in China exact laten naschilderen op canvas. Door de vervaardiging in olieverf uit te besteden aan Chinese kunstateliers blijft de kunst betaalbaar. Bovendien hoeft Van Dijk zich niet bezig te houden met de schildertechniek. ,,Om zo goed te kunnen schilderen als deze Chinese schilders heb je jaren van studie en ervaring nodig'', weet Van Dijk, die alleen werkt met de beste schilders. ,,Zij leveren zeer degelijk handwerk. Hun verfbehandeling is als die van de oude meesters of negentiende eeuwse salonschilders. Bovendien ben ik geen kostbare tijd kwijt aan het schilderen zelf'', vertelt Van Dijk verder: ,,Dankzij de fotografie en de computer ben ik veel vrijer in wat ik maak. Je kunt het vergelijken met een beeldhouwer, die in was een beeld maakt en het door de bronsgieter in brons laat uitvoeren. Ik ben de componist en de Chinese schilders zijn de muzikanten.'' De authentieke verfbehandeling en zeventiende eeuwse composities gecombineerd met moderne kleuren en extreem licht geven de schilderijen een bijzonder magisch realisme. Nu eens abstract, fel gekleurd, zwevend in de ruimte. Dan weer rustige stillevens met een knipoog naar de Gouden Eeuw. Van Dijk creëert een nieuwe, eigen werkelijkheid. Met de combinatie van wel en niet bestaande elementen, het spel van licht en kleur en de technisch perfecte afwerking, neemt hij de beschouwer mee in een geheimzinnige, surrealistische wereld, waarin alles kan en alles mag. De kijker blijft achter in vertwijfeling en verwondering.

Recente exposities

Het werk van Van Dijk werd recentelijk nog geëxposeerd in het Museum voor Communicatie in Den Haag met het portret van koningin Beatrix, The Gallery in Amsterdam, tijdens Kunstmaand Ameland en wordt doorlopend getoond in zijn eigen galerie in Dokkum. Zijn portret van koningin Beatrix is onder anderen in bezit van de koningin en burgemeester Wim Deetman. Vele bedrijven en particulieren hebben werk van Van Dijk in huis.

Opening door Jacques d'Ancona

Jacques d'Ancona verricht donderdag 15 juni om 16.30 uur de officiële opening van de expositie in Museum Het Admiraliteitshuis. Tijdens de opening zal het eerste exemplaar worden uitgereikt van een boekwerkje met eigenaren van zijn kunst aan het woord, met als titel De kunst van vormgeving By Frank. Vanaf zaterdag 17 juni is de verkooptentoonstelling toegankelijk voor publiek. De verkoopexpositie duurt tot en met zaterdag 19 augustus. Zie ook www.byfrank.com.

E I N D E P E R S B E R I C H T / U I T N O D I G I N G

Noot voor de pers (