Gemeente Loenen aan de Vecht


PERSBERICHT
De Bilt, 24 mei 2006

Vrijwilligers gezocht voor onderhoud nieuw Klompenpad

Landschapsbeheer Utrecht opent op zaterdag 17 juni een nieuw Klompenpad: 'het Vredelantsepad' in Vreeland. De opening voor publiek vindt plaats om 14.00 uur tijdens de Open Dag bij ecologisch melkveebedrijf Ekohoeve van de familie Soede (Oostkanaaldijk 12a in Loenen). Op ludieke wijze zal circus Klomp de belangstellenden verwelkomen, waarna de openingshandeling verricht zal worden. Hierna bestaat voor geïnteresseerden de mogelijkheid (een deel van) het Vredelantsepad (11 km) te lopen.

Dicht bij huis wandelen door het agrarische landschap en langs (verdwenen) landgoederen aan de Vecht. Dat is wat Landschapsbeheer Utrecht en verschillende particuliere eigenaren beoogden toen ze het initiatief namen het Klompenpadennetwerk uit te breiden in de richting van het noord-westen van de provincie Utrecht. Samen met vrijwilligers die de plaatselijke omgeving goed kennen, is gezocht naar mogelijkheden voor een inspirerende rondwandeling in de buurt. Grondeigenaren en -gebruikers zijn benaderd met de vraag of zij mee wilden doen, door tegen een vergoeding hun grond open te stellen voor wandelaars. Door de samenwerking tussen de gemeentelijke werkgroepen en de grote betrokkenheid van een aantal particuliere grondeigenaren, grondgebruikers en vrijwilligers, is het gelukt om tot overeenstemming te komen en kon dit voorjaar gestart worden met het ontwikkelen van deze wandelroute. Het Vredelantsepad is ongeveer 11 kilometer lang en loopt door het buitengebied van Vreeland. De route voert langs verdwenen buitenplaatsen aan de Nigtevechtseweg, door de weilanden richting het Amsterdam Rijnkanaal.

Vrijwilligers gezocht
Om het Vredelantsepad te kunnen onderhouden heeft Landschapsbeheer Utrecht de hulp nodig van vrijwilligers. Het is de bedoeling dat het pad ongeveer één keer per maand door de vrijwilligers wordt nagelopen waarbij gecontroleerd wordt of de bewegwijzering, hekken en bruggen nog intact zijn en eventueel zwerfvuil wordt opgeruimd. Vindt u het leuk om betrokken te zijn bij deze bijzondere wandelroute dan kunt u zich aanmelden via algemeen@landschapsbeheerutrecht.nl of op 17 juni bij de stand van Landschapsbeheer Utrecht op de boerenmarkt bij de Ekohoeve.

Er zijn deze dag overigens tussen 10.00 en 16.00 uur nog veel meer activiteiten op de Ekohoeve, zoals koemelken, een puzzeltocht, ponyrijden, strohut bouwen en nog veel meer !

Op dit moment zijn er 10 Klompenpaden. Folders van de (nieuwe) Klompenpaden zijn verkrijgbaar op 17 juni verkrijgbaar bij de stand van Landschapsbeheer Utrecht en verder bij de VVV's in de regio. Meer informatie over de Klompenpaden kunt u vinden op: www.landschapsbeheerutrecht.nl